Yapay zekâ korkutuyor: İşten çıkarmalar çoğaldı, o meslek tehdit altında!

Yapay zekâ birçok sektörde olduğu gibi mimarlıkta da gümbür gümbür geliyor. Mimarlar metaverse mimarlığı ile işten çıkarılma kaygısı yaşıyor. Konuyla ilgili Mimarlar Odası Kayseri Şube Başkanı Murtaza Er ile görüştük. Peki yapay zekanın mesleğe artıları ve eksileri neler? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri bülteninde…

Yapay zekâ korkutuyor: İşten çıkarmalar çoğaldı, o meslek tehdit altında!

Yapay zekâ birçok sektörde olduğu gibi mimarlıkta da gümbür gümbür geliyor. Mimarlar Odası Kayseri Şube Başkanı Murtaza Er de metaverse mimarlığı ile işten çıkarılma kaygısı yaşayan mimarlara korkulacak bir durum olmadığını söyleyerek durumun katkıya dönüştürülebileceğini söyledi. Detaylar Kayseri Anadolu Haber’de…

Kayseri’de yapay zekânın etkisiyle mimarlarda işten çıkarılma kaygısı başladı. Yapay zekânın gelecekte nelere yol açacağı tartışmaları gündemde sıcaklığını korurken, birçok yerden gelen işten çıkarma haberleri bu konudaki endişeleri daha da artırdı.

Konuyla ilgili gazetemiz Kayseri Anadolu Haber’e konuşan Mimarlar Odası Kayseri Başkanı Murtaza Er, meslektaşlarının paniğe kapılmaması gerektiğini söyledi. Süreci deney ortamı olarak görüp belli bir müddet farklı denemelerle izlemenin daha doğru olduğunu kaydeden Er, “İnsanın merkezde olduğu tasarlama yetisinin yerini tamamen metaverse mimarlığının alabileceğini düşünmüyorum” dedi.

Yapay zekâ korkutuyor: İşten çıkarmalar çoğaldı, o meslek tehdit altında!

Peki metaverse mimarlığının artı ve eksileri neler? 

Yapay zekânın gelecekte nelere yol açacağı tartışmaları gündemde sıcaklığını korurken, birçok yerden gelen işten çıkarma haberleri bu konudaki endişeleri daha da artırdı. 

Google'ın son raporuna göre yapay zekânın yükselişi, yaşamımızın en derin teknolojik değişimi niteliğinde. Bu değişimin hayatımızı etkilediği alanların ilk sırasında ömrümüzün büyük kısmını kaplayan mesleklerimiz yer alıyor. Mimarlık mesleğini de doğrudan etkileyen yapay zekâ ise Kayseri’de mimarlık mesleği yapanları işten çıkarılma korkusuyla tedirgin ediyor.

Çekinceleri katkıya dönüştürmeliyiz!

Konuyla ilgili çekincelerin olmaması gerektiğini savunan Başkan Er, çekinceleri katkıya dönüştürmenin daha doğru olacağını kaydetti. Er, “Teknolojiyi doğru kullanırsak bu çekinceler katkıya dönüşür. Bence bu süreci deney ortamı olarak görüp belli bir müddet farklı denemelerle izlemek en doğrusu gibi. Mimarlık mesleğine katkılar sunacağı kesin. İnsanın varoluşundan itibaren farklı yöntemlerle yapılabilen bir meslek mimarlık. Kastettiğiniz şey eldeki verileri girip ortaya bu verilerin tamamına uygun bir kat planı oluşturtmak ise bunu yapabilir. Ama mimarlık bir matematik olmadığı da bir gerçek. İnsanın merkezde olduğu tasarlama yetisinin yerini tamamen metaverse mimarlığının alabileceğini düşünmüyorum” dedi.

Yapay zekâ korkutuyor: İşten çıkarmalar çoğaldı, o meslek tehdit altında!

Mimarları endişelendiren gelişmeler oluyor!

Metaverse mimarlığının bazı üniversitelerde eğitim sürecine dâhil edildiğini söyleyen Er, “Çok derin bir konu. Sanal alemde metaverse gerçekleri ile arsa satışı bile oldu. Metaverse emlakçılığı bile yapıldı. Dolayısıyla insanı etkilediği kadar da biraz da olsa endişelendiren gelişmeler. İnsanın hayal gücü ile üretim yaptığı bir meslek aslında mimarlık. İlk olarak dijital ortamda oynanan oyunların gerçekliğini artırmak için mekân tasarımlarında kullanılan yapay zekâ ile sanal gerçeklik zamanla gerçek hayatta da bazı şeylerin yerine alabileceği düşünüldü. Aslında tasarımın sınırlarını sonuna kadar zorlayabilecek bir araç bu. Bu anlamda düşünüldüğünde önemli katkıları olabilir. Bu aracın tasarım süreçlerini nereye evireceğini açıkçası bende merak ediyorum. Üzerine fazla sayıda araştırma ve tez konusu oldu metaverse mimarlığı. Bazı üniversitelerde de eğitim sürecine dâhil edildi” diye konuştu.

Teknoloji mimarlığı etkiliyor!

Teknolojik gelişmelerin mimarlığa etkisi hakkında değerlendirmelerde bulunan Başkan Er, “Dünya düzeninde teknolojinin çok hızlı ilerlemesi birçok meslek disiplini gibi mimarlığı da etkiliyor. Daha çok mesleğin yapılma biçimini kolaylaştıracak gelişmeler gibi görünse de bu gelişmeler her dönemde mimarlık ortamında yeni tartışmalar doğuruyor diyebilirim. Belki de gelişmeleri sadece mimarlık üzerinden değil de tasarım üzerinden değerlendirmek gerekli. Eski zamanlarda bir eskiz kağıdı ve eskiz kalemi aracılığı ile müşterilerle kurulan iletişim zamanla kendini üç boyut programlarına bıraktı. Burada önemli nokta ikisini birbirinin alternatifi olarak görmek oldu bence. 3d programları çağın gerekleri olarak görüp kullanıcı ile bir iletişim aracı olarak görmek işin yöntemsel olarak doğru kısmı olsa da bunu tasarımın en temel aracı olarak görmek zamanla meslektaşlara kaybettirdi diyebilirim. Burada bir denge kurma meselesi söz konusu. Bu dengenin başlığı birçok alanda olduğu gibi teknolojiyi doğru kullanmak olmalı diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Tarihi yapıların mevcut hallerinin sanal ortama aktarılıp kayıt altına alınabilmesi önemli olduğunu vurgulayan Mimarlar Odası Kayseri Şube Başkanı Murtaza Er metaverse mimarlığının tarihi yapılara doğrudan katkısı olduğunu söyledi. Er, “Tarihsel süreçte farklı zamanlarda farklı nedenlerle yıkılıp yerine benzeri yapılmaya çalışılan birçok tarihi önemi olan yapımız da var. Bu süreçlere değerli katkıları olabilir bu dijital ortama aktarma yönteminin” dedi.

Yapay zekâ korkutuyor: İşten çıkarmalar çoğaldı, o meslek tehdit altında!
En önemli olumsuz yanı duygusuz olması

Yapay zekânın olumsuz yanlarının zamanla daha iyi görüleceğini aktaran Başkan Er, şu an için en önemli olumsuz yanının duygu ve his olduğunu söyledi. 

Teknolojik gelişmeler afetlere karşı da kullanılabiliyor!

Teknolojik gelişmelerin afet sonrası bazı konularda organizasyonu kolaylaştırdığını dile getiren Mimarlar Odası Kayseri Şube Başkanı Murtaza Er şu ifadelerde bulundu, “Tasarımı kolaylaştıran gelişmelerin yanında denetim ve kontrol anlamında da kullanabilecek önemli gelişmeler oluyor. Afet sonrası bazı konularda organizasyonu kolaylaştıracak adımlar atılabilir. Mesela şehrimizde bulunan tüm yapıların kullanıcı profilleri araştırılıp bir simülasyon yapılabilir. Günün hangi saatinde hangi mekân daha çok kullanılıyor. Bu depremler gece olduğu için bu sorun ile çok karşılaşılmadı belki ama deprem sonrası arama kurtarma ekipleri yapıların hangi bölgesine yoğunlaşması gerektiğini o anda yapının hangi taraflarında insanlarının kullanımlarının fazla olduğunu gösteren veri tabanı o süreçlerde değerli olabilir. Bunun dışında bu yıl ekim ayında gerçekleştireceğimiz Mimarlık festivalimizin teması da deprem olacak. Bu felaketi unutturmamak adına 6 aydır çalışmalar yürütüyoruz yürütmeye de devam edeceğiz. Belki bir kısmında teknolojik gelişmelerin acil eylem planlarımızda ne aşamalarda daha çok kullanabileceğimizi irdeleyeceğimiz tartışma ortamı da oluşur”