'Yaramıza merhem olmaz'

Kayseri Lokantacılar ve Pastacılar Odası Başkanı Altan Aydemir, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, lokanta, restoran ve kafelere yönelik açıkladığı destek paketinin, esnafın yarasına merhem olmayacağını söyledi.

'Yaramıza merhem olmaz'

İçişleri Bakanlığı tarafından 20 Kasım'da 81 ilin valiliğine gönderilen ek genelge ile lokanta, restoran, kafe ve pastane gibi işletmelerin kapatılıp paket servise geçilmesi kararı alındı. Çok sayıda küçük esnaf, paket servis verecek alt yapısı olmadığı ve maliyeti karşılayamadığı için kapanmaya gitmek zorunda kaldı. Bu iş kollarındaki küçük esnaf yaklaşık 2 aydır zor günler geçiriyor.

2 BİN TL İLE 40 BİN TL ARASINDA DESTEK

Dün partisinin grup toplantısından sonra açıklamada bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, söz konusu iş kollarındaki esnaf için destek paketi açıkladı. Erdoğan, açıklamasında, "Lokanta, restoran, kafe gibi sektörlerde faaliyetleri kısıtlanan 3 milyon lira cirosu altında olan esnafa destek ödemesi yapacağız. Cirosu yüzde 50 ve daha fazla azana işletmelere 2 bin liradan az, 40 bin liradan fazla olmamak üzere cironun yüzde 3'ü kadar destek ödemesi yapacağız." ifadelerini kullandı.

"NETLİK YOK"

Konuyla ilgili olarak gazetemize açıklamada bulunan Kayseri Lokantacılar ve Pastacılar Odası Başkanı Altan Aydemir, açıklanan destek paketinde herhangi bir netlik bulunmadığını, bu haliyle açıklanan paketin, 2 aydan bu yana sıkıntı çeken esnafın yarasına merhem olamacağını ifade etti. Aydemir, "Bu desteğin ne zaman verileceği, nasıl verileceği, naıl başvuru yapılacağı ile ilgili ayrıntılar henüz net değil. Küçük defter tutan esnafa 2 bin TL civarında destek verileceği ifade edilmiş. Bu, üyemizin yarasını sarmaz, zararını karşılamaz. Bu, mümkün değil. Büyük defter tutan esnafımız çok fazla sayıda eleman çalıştırıyor. En üst limitten 40 bin TL 'yi alabilse bile çalışan elemanının asgari ücretini bile karşılayamaz bu arkadaşlarımız." dedi.

158 ESNAF KEPENK KAPATTI

Kayseri'de kendi odalarına kayıtlı 860 esnaftan 158'inin kepenk kapattığını söyleyen Aydemir, "Kapattı ama borcuyla kapattı. Dükkan kirasına, tedarikçisine, çalıştırdığı personeline borcu var. Haberlerde vardı, 2 ayda 11 intihar olmuş. Bizim üyelerimizden şu ana kadar böyle bir vaka yok ama arkadaşlarımız çaresiz. Hepsi bunalımda olduğunu, artık borç isteyecek kimseleri kalmadığını söylüyor. Aldıkları borcu ödeyemiyorlar ki, eşi ya da kendi üzerlerine kredi çekmeye çalışıyorlar." diye konuştu.

"BİZE DE HES KODU VERSİNLER"

Bu şekilde verilen hibe ya da kredilerle esnafın sorununun çözülmeyeceğinin altını çizen Aydemir, şunları söyledi:

"Bize balık vermelerine gerek yok. Balık tutmamızı sağlasınlar. Diğer işletmeler gibi bize de HES kodu versinler yeter. Biz çalışınca zaten KDV'mizi, SGK'mızı, diğer giderlerimizi kaşılayabiliyoruz. Erciyes'te, diğer kayak merkezlerinde lokanta, restoran ve kafelere HES kodu uygulaması ile müşteri alınmaya başlandı. Turistik şehirlerdeki esnaf arkadaşlarımız da işletmelerinin açık olduğunu söylüyor. Olan bizim küçük esnafa oldu. Bu esnafın ayağa kaldırılması lazım."

"GİDERLERİMİZDEN MUAF TUTSUNLAR"

Öte yandan, kredi ve hibe yerine, bazı gider kalemlerinden muaf tutulmalarının da esnafı rahatlatacağını söyleyen Aydemir, "Esnafa kredi verdiler ama çeken oldu, çekemeyen oldu. Adamın kredi kartına borcu oluşmuş bu süreçte. Banka da böyle olunca kredi vermiyor. Kredi ya da destek vermek yerine SGK primlerinden, vergilerden, spotajdan muaf tutsunlar bizi. Özellikle dükkan kiraları üyelerimiz için büyük bir sorun. Buna bir çare bulunmalı." ifadelerini kullandı.

"AŞI UMUTLANDIRDI"

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken'in, HES koduyla ilgili olarak yetkililerle görüşmelere başladığını dile getiren Aydemir, aşı çalışmalarının başlamasının esnafı heyecanlandırdığını sözlerine ekledi.

Selma Kara