Yargıtay'dan Kıdem Tazminatı İle İlgili Şok Karar!

Yargıtay'dan iş dünyasını sarsacak karar işverenler için yeni bir dönemin kapısını aralıyor. Detaylar haberimizde..

Yargıtay'dan  Kıdem Tazminatı İle İlgili Şok Karar!

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, maaşının 20 günden fazla bir süre gecikmesi nedeniyle işten ayrılan bir çalışanın, kıdem tazminatına hak kazanacağına karar verdi. Karara göre, maaş ödemesinin tek bir kez dahi gecikmesi, çalışanın iş sözleşmesini haklı nedenle feshetmesi için yeterli sayılacak.

Ankara’da bir şirkette proje yöneticisi olarak görev yapan çalışan, 2019 yılında maaşının 20 gün boyunca ödenmemesini gerekçe göstererek iş akdini sonlandırdı ve kıdem tazminatı, yıllık izin ücreti ile fazla mesai alacaklarının faizleriyle birlikte ödenmesi için işverene dava açtı.

İlk derece mahkemesi, davacının önceki aylarda maaşını zamanında aldığını ancak Nisan 2019 maaşının, iş sözleşmesinin feshinden beş gün sonra, 28 Mayıs 2019’da ödendiğini belirledi. Mahkeme, maaşın kanuni süresi olan 20 günü aşarak ödendiği gerekçesiyle çalışanın kıdem tazminatına hak kazandığına hükmetti.

Davalı işveren, karara itiraz ederek tek seferlik bir maaş gecikmesinin haklı fesih nedeni olamayacağını savundu. Ancak Bölge Adliye Mahkemesi, ilk derece mahkemesinin kararını yerinde buldu ve işverenin itirazını reddetti. Sonrasında işveren kararı temyiz etti.

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, temyiz incelemesi sonucunda, ücretin tek bir sefer dahi gecikmesinin işçi için haklı fesih sebebi oluşturduğuna karar vererek, alt mahkemelerin verdiği kararı onadı