Yavuz:'Ülkemize örnek bir bölge adliye mahkemesi olma hedefimiz var'

Türkiye Adalet Akademisi tarafından düzenlenen 'Ceza uygulamasında istinaf kanun yolu' seminerinde konuşan Kayseri Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcısı İlyas Yavuz,'Ülkemize örnek bir bölge adliye mahkemesi olma hedefimiz var' dedi.

Yavuz:'Ülkemize örnek bir bölge adliye mahkemesi olma hedefimiz var'

Bu yıl 4.’sü Kayseri’de düzenlenen ‘Ceza uygulamasında istinaf kanun yolu’ seminerine Kayseri Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcısı İlyas Yavuz, Kayseri Bölge Adliye Mahkemesi Başkanı Dursun Büyükbaş, Türkiye Adalet Akademisi Daire Başkanı uğur Parlak ve Türkiye Adalet Akademisi üyeleri katıldı.
 
Kayseri Bölge Adliye Mahkemesinin Türkiye’de örnek ve model bir mahkeme olacağını söyleyen Kayseri Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcısı İlyas Yavuz, “Kayseri Bölge Adliye Mahkememizin öncelikle Kayserimize, Kayserimizle beraber Niğde’ye, Sivas, Yozgat, Nevşehirimize, yargı camiamıza, ülkemize, kentimize hayırlı olmasını hayırlara vesile olmasının, Adaletin, Hukukun, tarafsızlığın, objektifliğin egemen olduğu bir sürecin işletilmesini hep beraber temenni ediyoruz. Sayın Başkanım iddialıyız, Ülkemize örnek olacak, model olacak kararlarıyla vermiş olduğu kararlar ile örnek model bir bölge adliye mahkemesi olma hedefimiz var, idealimiz var bunu çok samimi söylüyorum özellikle kıymetli savcılarımızla daire başkanlarımızla hakim arkadaşlarla konuştuğumuz zaman özel seçilmiş insanlar olduğumuz farkına vardık, göreceksiniz iddialıyız. Geneldeki, Kayseri de ki Niğde deki, Sivas da ki, Yozgat da ki, Nevşehir de ki meslektaşlarımızın önünü açacak insaf uygulaması varmış şeklinde ki kararlar ile meslektaşlarımızın önünü açacak bir hedefimiz var. Bir Başsavcı olmak üzere toplam 900 Cumhuriyet savcısıyız, bir komisyon başkanımız, 8 ceza dairesi başkanımız diğer hukuk dairesi başkanımız olmak üzere toplam 76 Hakim ve Cumhuriyet savcımız ile göreve hazırız en iyi şekilde en mükemmel şekilde bu süreci işleteceğimizin kanaatindeyiz bunun şuurundayız bunun farkındayız kıymetli misafirlerimize buraya geldikleri için teşekkür ediyoruz bu sürecin Ülkemize milletimize hayırlı olmasını hayırlara vesile olmasını temenni ediyoruz” dedi.
 
Seminerin hukuk adına büyük katkılar sağlayacağını söyleyen Kayseri Bölge Adliye Mahkemesi Başkanı Dursun Büyükbaş, “Bizler ev sahibi olarak şanslıyız şöyle ki en son istihdam semineri burada yapılmaktadır. İstinaf kanunun 2005 yılında çıktığı ilk istinaf mahkemeleri 2016 yılı sonrası başladı 3 yıllık bir birikim oluştu bu 3 yıl içinde istinafın bir denetim deney süresi gelişti bunlardan bizler şu yönde şanslıyız aramızda mahkememize gelen deneyimle bu istinaf mahkemelerinde görev yapmış savcı, hakim, daire başkanı arkadaşlarımız var yine sunum yapacak eğitimci arkadaşlarımız da bu konuda çok büyük tecrübe kazandılar tüm bilgi ve birikimlerini biriktirip bize verecekler. İnşallah en verimli toplantının burada olacağını düşünüyorum seminerin camiamıza yargımıza büyük katkı sağlayacağına inancım tamdır başarılı olmasını diliyorum” ifadelerinde bulundu.
 
Adalet akademisi olarak da sistemin iyi anlaşılmasın da ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını söyleyen Türkiye Adalet Akademisi Daire Başkanı uğur Parlak, “Yargının en başta gelen görevi hızlı bir yargılama sürecinde verilmiş adil kararlar ile toplumun adalet beklentisinin yerine getirilmesi olduğunun hepimiz bilincindeyiz İstinaf mahkemeleri Toplumun hak ve Adalet beklentisini karşılayacak olan Türk yargı sisteminin en önemli kurumlarından biri haline gelmiştir. Bugün çağdaş hukuk sistemlerinin tamamında istinaf kanun yolu farklı şekillerde ve farklı kapsamlar da ürününü almaktadır. Bildiğiniz üzere istinaf ile birlikte yargı sistemimiz 3 aşamalı denetim mekanizmasını getirdi sistemin özü doğru anlaşıldığında gerçekten yargılamalar hızlanacak adil ve doğru kararlar ortaya çıkacaktır ve Yargıtay’ın iş yükü azaltılacaktır tabi ki Yargıtay’a gelen işlerde de azalma olduğu bilinmektedir. Fakat sistemin doğru uygulamaması halin de başkaca şikayet ve sorunların eklenmesine neden olacağı da hepimizin malumudur. Adalet akademisi olarak da sistemin iyi anlaşılmasın da, doğru anlaşılamasın da uygulama birliğinin sağlanmasın da sizleri bu benzeri toplantılarda bir araya getirmek suretiyle biz de imkanlar ölçüsünde elimizden gelenin yapmanın gayretindeyiz. Sizler sadece yargılama gibi kutsal bir görevi yerine getirmekle kalmıyorsunuz bölge adliye mahkemelerin faaliyete geçmesiyle aslında yargı teşkilatımızın geleceği olan gençlerimizin yargı teşkilatın da etkin, verimli bir kapasite birikiminin oluşması açısından da eğitimleri açısından da sizler büyük görevler üstlenmeye başladınız” dedi.
 
Uğur Parlak, yeni hakim ve savcı adaylarına birçok eğitim programı düzenlemeyi düşündüklerini söyleyerek sözlerine şu şekilde devam etti:“Bildiğiniz üzere genç meslektaşlarımızın bölge adliye mahkemelerinde eğitim almaya başladı 2020 yılında da Kayserinin kadrosu çok güçlü olduğu için takvimi daha da öne çekilebilir bu hususta Kayserili olduğumuzun verdiği etkiyle takvimi daha da erkene alabiliriz ve birçok eğitim programlarını sizlerin bünyesinde sizlerin yanında meslektaşlarımızla vermeyi planlıyoruz bu nedenle sizler yargılama faaliyeti yönünde yaptığınız, üstlendiğiniz bu görev nedeniyle hakikaten her türlü takdire şayansınız. Yine bildiğiniz üzere hakim ve savcı adaylarının stajlarda bölge adliye mahkemelerinde yapmaları zorunlu hale getirildi ve yeni düzenlemeler gereği adliye mahkemelerinde yapacakları staj süreleri arttırıldı bu da bölge adliye mahkemelerinin artık sistemdeki değerinin daha da arttığının bir göstergesidir. Değerli meslektaşlarım bunun yanın da sadece adaylar değil 2020 yılın da konu bazlı yapacağımız meslek içi eğitim programlarında da sizlerin çalışmış olduğu yetki ve görev çerçeveleriniz doğrultusun da meslek içi eğitim programına devam edecekler.” HABER-FOTO: İHA