Ahmet Taş

Böyle mi olmalıydı, bunlar Kayserili olamaz!

Ahmet Taş

30 Haziran Pazar akşamı Kayseri ilimizin Melikgazi ilçesinin Danişmend Gazi Mahallesi'nde başlayıp sonra Osmanlı, Selçuklu ve Güllük mahallelerine sıçrayan korku dolu anların yaşanmasına sebep olan istenmeyen olaylar yaşandı.

Suriyeli zihinsel engelli bir gencin yine Suriyeli küçük bir kız çocuğuna tecavüz ettiği iddiasının görüntüsünün provokatörler eliyle sosyal medyada yayılması ile başlayan provokasyon akşam saat 20.00'den gece saat 03:00'e kadar devam etti.
Provokatörler tarafından Suriyeli düşmanlığına dönüştürülen, kardeş kavgasının ustaca körüklendiği mahalle dışından kamyon, minibüs ve otomobillerle getirilen eli sopalı, palalı, bıçaklı yüzlerce sabıkalının kullanıldığı 2 günü şiddetli devam eden 3. günden sonra iyice azalan olaylar sırasında Suriyeli muhacirlerin evleri, arabaları iş yerleri zarar gördü. Suriyeli muhacirler can korkusu ile evlerinden çıkamaz, zaruri ihtiyaçlarını karşılayamaz hale geldiler. İş yerlerini açamıyorlar, çalışanlar iş yerine gidemiyorlar, bu insanlar da hayat ve gelecek korkusu hakim oldu.

Bu durumda

a)    Kayseri Valiliği'nin sivil toplum ve Kayseri Emniyeti ile sanayi, ticaret ve organize sanayi yöneticilerinin çabaları ile şehirde güven ortamının sağlanarak hayatın normale döndürülmesi.

b)    Evi, iş yeri, arabası zarar gören Suriyeli muhacirlerin zararlarının acilen tespit edilerek tazminatlarının verilmesi.

c)    Belediyeler ve insani yardım kurumlarının çabaları ile ihtiyaç sahibi muhacirlere ihtiyaçları gönderilerek mağduriyetlerinin giderilmesi.

d)    Suriyelileri çalıştıran iş yerleri, Suriyeli esnaf ve iş yeri sahiplerinin bir an önce iş yerlerini açarak ekonomiye katkılarının sağlanması.

e)    Olaylara karışan, teşvik eden, bölgeye sopalı saldırgan taşıyan insanların titizlikle sorgulanıp adalete teslim edilmesi. Bunların başta PKK, PYD, Mossad gibi terör ve istihbarat örgütleri ile bağlantısının olup olmadığının araştırılması.

f)    Başta Suriyeli muhacirler olmak üzere muhacirlerle ilgili yanlış algı ve bilgilerin giderilmesi için Göç İdaresi, emniyet, diyanet, sivil toplum, milli eğitim ve belediyeler arasında ortak proje ile bilgilendirme kampanyalarının başlatılması

Artık kaçınılmaz hale gelen tedbir ve görevler haline gelmiştir.

Şu unutulmamalıdır ki Kayseri'nin aklı başında, düşünebilen insanları, merhametli, hayırsever, mazlumun yanında olup zalime karşı çıkan insanlardır. 30 Haziran, 1 Temmuz, 2 Temmuz ve sonraki günlerin gecesinde Suriyeli muhacirlere saldırıp etrafı yakan, yıkan, yağmalayan devşirilmiş eli sopalı, bıçaklı, palalı gruplar Kayserili olamamış Kayseri'yi temsil etmeyen, hiçbir kutsalı, hukuku olmayan zavallı gruplardır. Allah onları ıslah etsin diye duacıyız.

Geçmiş olsun Kayseri, geçmiş olsun Türkiye, geçmiş olsun Suriyeli muhacir kardeşlerimiz.

Ne diyelim, bu da geçer ya Hu

Yazarın Diğer Yazıları