Ahmet Taş

Çalışan bulamıyorlar

Ahmet Taş

Geçen günlerde MÜSİAD (Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği) ile UTESAV (Uluslararası Teknolojik, Ekonomik Sosyal Araştırmalar Vakfı) tarafından Türkiye'nin Göç Raporu Bütünleşik Bir Göç Politikasının Yol Haritası Çalışması basınla paylaşıldı.

Raporda 81 ilde yapılan araştırma ve anketlerde işverenlerin %75'inin çalışan bulunmakta zorlandığı, yerli iş gücünün ağır işlerde çalışmayı istemediği buna bağlı olarak yabancı iş gücüne ihtiyacın artarak devam ettiği bildirildi.
Raporda yapılan araştırmalarda yerli işverenlerin %75’i iş gücü bulmakta zorluklarla karşı karşıya oldukları ve göçmen iş gücü bulmak için yetkililerden destek beklediklerinin ortaya çıktığı bildirildi.

İşverenlerin göçmen iş gücünden yararlanmak istemelerinde bu insanların çalışma şartlarından daha az şikayetçi olmaları, maliyetlerinin düşük olması, daha fazla çalışmaları, işten ayrılma ihtimallerinin düşük olması, Arapça bilmeler,  yerli işçilerin ise başka bir dil bilmemelerinin yabancı iş gücü talebinin tercih edilmesinde etkili olduğu bildirildi.

MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı, raporla ilgili konuşmasında şunları söyledi. Göç, sadece kriz değil doğru yönetildiğinde büyük bir fırsat olabilir. Türkiye'nin ekonomisi, kültürü ve toplumu bu dinamizmden yararlanabilir.

Asmalı, göç alan ülkelerde insanların göçü bir tehdit olarak algıladıklarını ama bunun doğru olmadığını doğru yönetilirse göçün ekonomik, sosyal ve kültürel bir zenginliğe dönüştürülebileceğini bildirdi.

UTESAV Başkanı Ahmet Doğan Alperen de raporla ilgili değerlendirmesinde göçün insanlık tarihinin köklü meselelerinden biri olduğunu bildirdi. Gazze'den Yemen'e kadar dünyanın birçok yerinde yaşanan göçlerin insanlık tarihine trajedi olarak yazıldığını bildirdi. Göçün sadece göç edenlerin değil tüm insanlığın sorunu olduğunu bildirdi.

Raporda ayrıca göçmenlerin çalışma izinlerinin kolaylaştırılması, mesleki eğitim programlarının uygulanmasının göçmenlerin ekonomiye katkılarını artıracağı da aktarılıyor. Raporda ayrıca göçün bir krizden ziyade doğru yönetildiğinde toplumsal, ekonomik ve kültürel zenginliği artıracak fırsat olduğu da belirtiliyor. Yayınlanan raporda verilen bilgiye göre çalışan göçmen iş gücünün Suriye kökenli olduğu bunu Afganistan, Irak, Pakistan, İran ve Özbekistan vatandaşlarının takip ettiği belirtiliyor.
Titiz bir araştırma ile hazırlanan kamuoyu ile paylaşılan rapor için MÜSİAD ve UTESAV’ı tebrik ediyorum, emeklerine gönüllerine sağlık. Her ne kadar iktidar sorumluluğu taşımayan bazı siyasi partiler, gruplar kabullenmese de göç ve göçmen meselesi Türkiye'mizin önemli ve hayati bir meselesidir. Doğru yönetildiğinde ülkemizin çalışma, kültür ve kalkınma hayatında bize büyük fırsatlar sunacak bir olaydır.

Nasıl tarihte Kafkasya'dan, Kırım'dan, Balkanlardan, Kuzey Afrika'dan, Orta Asya'dan gelen göçmenler bize problem olmadı, iyi günde kötü günde hep birlikte oldu isek bugün de çoğunluğu gönül coğrafyamızın insanı olan göçmenlerle gelecekte bir ve beraber olup aynı kaderi paylaşacağımızdan geleceğin Türkiye’sini birlikte inşa edeceğimizden asla şüphemiz olmamalıdır.
Selam ve dua ile
 

Yazarın Diğer Yazıları