Ahmet Taş

Yazık böyle olmayabilirdi...

Ahmet Taş

Sanırım 2000'li yılların başlarındaydı AK Parti hükümetleri yeni iktidara gelmiş, iktidarlar üzerindeki katı vesayetçilerden kurtulmak istiyordu. Bu amaçla da yeni bazı kurulları oluşturup uygulamaya koyuyordu.

İl insan hakları kurulu, ilçe insan hakları kurulu, kent konseyi gibi kurullar bunlardan bazıları idi. Zaten AK Parti'nin iddialarının başında gelen prensiplerden biri de vesayeti ortadan kaldırıp milleti sivil toplumuyla birlikte idarede karar verici unsur haline getirmekti.

Çok da isabetli olan bu anlayış ne yazık ki AK Parti hükümetlerinin uygulamalarında zaman içinde önemini kaybetti. Nedendir bilinmez bugün ülkemizin tamamına yakın illerinde il insan hakları kurulları ya kurulmamış ya da çalışmaz, işlemez durumda bulunuyor. İlçe insan hakları kurulları ise size ömür el fatiha oldular.

Şehirlerin yönetimlerine halkın katkı, görüş ve tecrübelerini katmak için ise 2000'li yıllarda kent konseyi kurulları oluşturulmuştu. Bu kurulda ne yazık ki parmakla gösterilecek iller dışında işletilemedi ve o da kurullar mezarlığında yerini almıştı.

Bu yıl birkaç ay önce Kayseri Büyükşehir Belediyemiz bünyesinde kent konseyi kurulacağı bunun için sivil kurumların katılım başvurusu yapması talep edildi ve isteyen kurumlar başvurularını yaptılar ama bunların tamamına yakınının konseyin amacı ve çalışma usulleri konusunda bilgileri yoktu.

Geçen salı günü büyükşehir belediyesi meclis salonunda yeni kurulacak kent konseyinin yeni üyelerinin katılımı ile ilk toplantısı yapıldı. Yeni üyelerin beklentisi önce konseyin yapısı, amacı, çalışma esasları konusunda bilgi verilir sonra kurulların seçimi için üyelerin görüşleri ile birlikte oylarına başvurulur ve aynı zamanda üyeler kendilerini tanıtır noktasında idi

Ama öyle olmadı Büyükşehir Başkanımız Dr. Memduh Büyükkılıç'ın açılış yapmasının ardından önceden bir elin belirlediği birbirini tanımayan ya da piyasada tanıyan üyelerin şaşkın bakışları altında genel kurulu divanı teşkil edildi. Sonra önceden belirlenen bir şahsın yürütme kurulu başkanı olarak devamında onunla birlikte belirlenen 11 ismin yürütme kurulu üyesi olarak belirlendiği ve yeni üyelerin bunları seçmeleri talep edildi. Salondan gelen haklı itirazlar üzerine yeni adayların da divana ulaşması ile ekrana yansıtılan çok isimli listeden önce belirlenenler ön sırada olmak durumu ile 11 kişiyi dağıtılan kağıtlara yazarak sandığa atması sonucu kent konseyi yürütme kurulu seçimi tamamlanmış oldu.

Diyorum ki ey yetkililerimiz yeni seçilen kent konseyi üyelerine konseyin çalışmaları, seçimi ve çalışma şartları konusunda ilk toplantıda bilgi verseniz ve üyelerin tanışmasını sağlarsanız ikinci bir toplantıda varsa sizin hazırladığınız liste, bu listedeki şahısları şehrin hangi menfaatlerini gözeterek tespit ettiğinizi izah ederek onların seçilmelerinin doğru olacağını söyleyip oy talep etseniz neyi eksik bırakırdınız. Hiçbir şeyi eksik bırakmaz bilakis takdir ve tebrik alırdınız ve çiçeği burnunda kent konseyi meclisini tasdikçi meclis konumuna düşürmezdiniz.

Haklı olarak olaya şahit olan üyeler diyorlar ki! Yazık çok yazık bizim seçtiklerimiz bizim irademize güvenmiyor sadece oylarımıza talip oluyorlar. Ben de diyorum ki keşke böyle olmasaydı, işin başında millet iradesine güvenilse idi.

Yazarın Diğer Yazıları