Aslıhan Turan

Romeo ve Juliet Gerçek Olabilir mi?

Aslıhan Turan

Aşk insanı olduğu dünyadan başka diyarlara götüren, midende kelebeklerin uçuşmasını sağlayan bir duygu. Hatta bu duygunun yüzyıllardır simgesi haline gelmiş kişiler de var. Bunlardan biri de Romeo ve Juliet.

Romeo ve Juliet hikayesi aşkı şöyle anlatıyor; Romeo ve Juliet düşman olan iki zengin ailenin kızı ve oğlu imiş. Verona’da yaşayan bu ailelerden biri Montegü diğeri ise Kapulet olarak adlandırılmaktaymış. Kapuletler’in balosunda tesadüfen Juliet, Montegu’nun oğlu Romeo ile karşılaşmış. Bu karşılaşma sonucunda birbirlerine büyük bir sevgi ve aşk ile bağlanmışlar.

Romeo ve Juliet gizlice evlenme hayalleri kurmaya başlamış. Gizli evlilik planları yapan çift ailelerinin de barışma umudu ile Peter Lorenzo tarafından gerçekleştirilmiş olan bir tören sonucunda evlenmişler. Ancak yaşanan bir sokak kavgası sırasında Romeo’nun arkadaşlarından biri olan Merkutio öldürülmüş. Bu durumun üzerine ise Romeo arkadaşının öcünü almak isteyerek Juliet’in kardeşi olan Tybalt’ı bıçaklamış. Bunun üzerine Juliet’in ailesi onları ayırmış ve kızlarını başkasıyla evlendirmek istemiş.

Bu sebeple ise Juliet yaşamının son bulmasına karar verir. Zira başka türlü Romeo’suna sadık kalması mümkün değildir. Bunun üzerine intihar eder ve hayatına son verir. Romeo ise Juliet olmadan yaşamanın çok zor ve katlanılmaz bir hal aldığını görür. Zira onun tek aşkı artık hayatta değildir. Buna dayanamayan Romeo da hayatına son verme kararı alır ve intihar eder.

Peki dilden dile yüzyıllardır dolanan bu efsanevi aşkın hikayesi gerçek olabilir mi? Hayır dediğinizi duyar gibiyim çünkü yaşadığımız yüzyılda böyle bir aşkın yaşanması mümkün gibi durmuyor. 

Bu yüzyılda evlilikler, ilişkiler artık ‘Bizi ayırırsanız yaşayamayız’ intiharı ile değil, öldürmeyle sonuçlanıyor. Öldürülen tarafın bir kadın, öldüren tarafın bir erkek olması ise hiç değişmiyor. 

Evlilik adı altında bitmeyen cinayetler… ‘Çok kıskanıyordum, yastıkla boğdum’ , ‘Başkalarına bakma ihtimali bile beni çıldırtıyordu, 17 yerinden bıçakladım' cümleleriyle bir vahşeti aşk adı altında yumuşatma çabası… 

Romeo ve Juliet masalının oluştuğu yüzyılda aşk böyle mi yaşanıyordu bilemem ama bu yüzyılda aşk böyle yaşanmıyor – yaşanamıyor. 

Şimdi tekrardan soruyorum; Romeo ve Juliet gerçek olabilir mi?

Yazarın Diğer Yazıları