Azim Deniz

Erciyes Holding, Boydakların Türkiye Finansta'ki hisselerinin müsaderesini istedi

Azim Deniz

Sabah gazetesi yazarı Dilek Güngör, geçen hafta, Boydak ailesi ve şirketleri ile ilgili, köşe yazısı yazdı. Yazı, Erciyes Holding yöneticilerinin, yaklaşık 1 yıl önce, şirket içi araştırmalar sonucu, Cumhuriyet savcılığına yaptığı şikâyet ile ilgili idi.

17/25 Aralık süreci ile başlayan, FETÖ soruşturmaları sonucunda, Boydak aile bireyleri mahkemede ağır cezalar aldı. Mahkeme, Holdinge bağlı şirketlere, önce kayyum atadı, sonrasında, TMSF ye devrine karar verdi. Ailenin, şahsi mal varlıkları ve başka şirketlerdeki hisselerine ise, el koymadı.

Boydak ailesi, Ülker gurubu ile, Türkiye finansta ortaktı.
Türkiye Finans’ın %60 hissesi, Suudi bankaya 1 milyar 80 milyon dolara satıldı. Bu satıştan Boydaklar, 582,3 milyon lira gelir elde etti. Boydak aile bireylerinin Türkiye Finansta hala 10,8’lik hisseleri bulunmakta.

Türk ticaret kanununa ve birçok ülkedeki ticaret kanunlarına göre, ikincil muhasebe tutmak suçtur.

Boydak holding, mahkeme kararı ile, TMSF ye geçince, yeni yönetim, iç araştırmalarda, ikincil muhasebe hesabının tutulduğunu tespit ederek mahkemeye bildirdi.

Erciyes Holding yönetimi, Mustafa Boydak’ın HCSB hesabına Türkiye Finans’ın satışından gelen 582.3 milyon dolar paranın, şirket içerisinde tutulan gizli ikincil muhasebe sistemi ile terör örgütüne aktarılmış olma ihtimali ile, Şükrü Memduh, Hacı, Mustafa, Bekir, veYusuf Boydak’ın Murat Bozdağ ve Halit Bayhan’ın hisselerini eş ve çocuklarına bedelsiz devrettiği de gerekçe gösterilerek, bu kişilerin Türkiye Finans'taki şirket hisselerinin müsaderesi, gayrimenkul, şahsi mal varlıkları ve paralarına el koyulması ve delilleri kararttığı gerekçesiile HSBC ye soruşturma yapılması için, Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Mahkeme, Türkiye Finansın hisse satışından gelen paranın akıbetini HSCB Bankasına sorunca, Banka, Mahkemeye çok ilginç bir cevap vermiş
işte o cevap "belgeleri mahkemeye göndermek için hazırladık ama yanlışlıkla imha edilecek belgelere karıştı"

İşte, Erciyes Anadolu Holding, İngiliz HSCB bankasının, suç delilleri olan belgeleri bir şekilde kararttığını gerekçesi ile, soruşturma açılmasını mahkemeden talep ediyor.

Gelelim esas konumuza,

Bu durum, İngiliz bankası HSCB’nin ilk vukuatı değil.

1 Aralık 2010 Tarihinde Kayseri Şeker Fabrikasına, FETÖ nün Yargı, Polis ve Siyasi ayağı ile operasyon yapılmış. Yapılan operasyonda Kooperatif başkanı Vedat Ali Özışık ve birçok üst düzey yönetici gözaltına alınarak tutuklanmıştı.
FETÖ’nün yaptırdığı operasyonun gerekçeleri şunlardı.
* Kayseri Şeker Fabrikası, Ergenekon terör örgütünün para kasasıdır.

* Reis diye hitap edilen ülkücü Vedat ali Özışık’ta, Kayseri şeker Fabrikasının parasını Ergenekon örgütüne aktaran kişidir.
* Vedat Ali Özışığın, Garanti bankası ve HSCB banka hesabında 100 er Milyon para var. Aşırı zenginleşme.

Türkiye’de 17/25 Aralık sonrası FETÖ’nün deşifre edilmesi ile birlikte,
Kayseri Şeker operasyonunun da FETÖ tarafından yapıldığı ortaya çıkmış oldu. Operasyona karar veren savcı Cemil Tuğtekin, Yargılamaları yapan  Hakimler Kadir Kayan (Kozmik odayı açan hakim) Dündar özdemir (firar) Yargıtay üyesi eşi tutuklandı. Ali Ertan ve  Duruşma savcısı Mehmet Özgür Operasyonu yürüten KOM şube ekibin başsındaki baş komiser Cihat Yapıcı Hepsi FETÖ üyeliğinden yargılandı ve ceza aldılar. Şuan firar olanlar hariç cezaevinde yatıyorlar.
FETÖ nün Kayseri şeker Fabrikasına yaptığı operasyonda, Vedat Ali Özışık 3,5 sene yattığı cezaevinden. Bütün suçlardan beraat ederek çıktı.
Özışık, HSCB ve Garanti Bankasına yazdığı dilekçede “hesabımda var olduğu mahkemeye bildirilen 100 er milyon para yı çekmek istiyorum” dedi.  Bunun üzerine aldığı iki bankadan da aldığı cevap çok ilginçti.

“Sayın Vedat Ali Özışık Belirtilen tarihlerde bankamızda 100 000 000 TL paranız bulunmayıp 30.12.2010 tarihinde Masak tarafından raporlanan tutarın sistemsel  hata nedeni ile bankamızda oluşmuştur. Hesabınızda oluşan bu hatadan dolayı özür dileriz.16.12.2015 380-49738”

Vedat Ali Özışık, HSCB bankasını yazılı aldığı bu cevaptan dolayı, Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulundu. Bankanın daha önce Masak’a vermiş olduğu “Vedat Ali Özışık’ın hesabında 100 Milyon para bulunmaktadır”  Bilgisi ile Özışık 3,5 yıl ceza evinde yatmış. Aile ve ekonomik durumu bozulmuştu.

Şimdi soruyorum. Cumhuriyet savcısı 4,5 yıldır,  Masak’a verdiği sahte içerikli belgeden dolayı, İngiliz Bankasına karşı, belge ve şikâyet olmasına rağmen, suç duyurusunu neden işleme koymaz? Bu işten pis kokular geliyor.

Yazarın Diğer Yazıları