14 Mayıs seçimlerinin irdelenmesi gereken pek çok boyutu var. Seçim sonuçları üzerinden çok sayıda değerlendirme ve yorum yapıldı ancak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura kalması, bu değerlendirmelerin biraz sınırlı kalmasına neden oldu.
Zira bu seçimler Kayseri açısından pek çok değişikliğin yaşanmasına yol açtı.
Her şeyden önce Kayseri siyasetinin son 20 yılına damga vuran pek çok siyasetçi, yeni dönemde Meclis’e girmedi veya giremedi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, önceki dönem Enerji Bakanı Taner Yıldız, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, milletvekilleri İsmail Tamer, Hülya Atçı Nergis yerlerini yeni isimlere bıraktıl Özhaseki ve Yıldız’ın milletvekili olmadan da aktif siyasi yaşamlarına devam edeceklerini düşünüyorum. Diğer isimlerin ne yapacağıyla ilgili de bir düşünceye sahip değilim doğrusu.
Ancak şu bir gerçek ki Kayseri’de bundan sonra farklı yüzler gibi farklı bir siyasi üslup da göreceğiz. Şehrin hem yereli ilgilendiren hem de geneli ilgilendiren pek çok sorunu var. Bu sorunların nasıl çözüme kavuşturulacağının da takipçisi olacağız.
Bugüne kadar hem Özhaseki hem de Yıldız, bu konuda pek çok önemli adım attı, bundan sonra da ellerinden geleni yapacaklardır. Bugüne kadar yerelden çok ülke meseleleri ile ilgilenmek durumunda kalan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın bu konularda ne yapacağını herkes gibi ben de merak ediyorum. Bunun dışında yeni seçilen diğer milletvekillerinin de seçim sürecinde verdikleri sözleri ne zaman yerine getireceklerini hep beraber göreceğiz.
Bu milletvekillerinin parti teşkilatlarının yanı sıra belediye başkanları ile nasıl bir ilişki kuracaklarını da göz ardı etmemek gerekir. Çünkü daha önceki bazı milletvekilleri ile belediye başkanları arasında çoğu kez soğuk rüzgarların estiğine şahit olduk. Bu da hem belediyeye hem de şehre zaman kaybettirdi. Genel ve yerel siyasetin birbiriyle uyumlu olması, şehri çok daha fazla ileriye götürür. Ancak arada bir problem varsa, bunun zararını yine şehir ve şehrin insanları çekiyor. Neden bu konuya özellikle değindiğimi birkaç ay sonra daha iyi anlayacağız diye düşünüyorum.
Kayseri’de 20 yıldan beri muhalefet milletvekillerinin şehre katkı noktasında varlık gösterdiklerini söylememiz pek mümkün değil. Denilebilir ki, muhalefet milletvekilleri ne yapabilir ki? Doğrusunu söylemek gerekirse, aklı başında yapılan muhalefet, iktidara pek çok iş yaptırabilirdi. Ancak bu milletvekillerinin geneli, kısır tartışmalarla sürelerini doldurup gittiler.
Seçimlerden sonra merak edilen bir başka konu da yeni dönemde Kayseri’ye bakanlık verilip verilmeyeceği. Gerçi Cumhurbaşkanlığı seçimleri ikinci tura kaldı ve bu sorunun seçimlerden sonra sorulması daha mantıklı. Ancak pek çok kişi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ikinci turda seçimi kazanacağını düşünüyor olacak ki, yeni dönemde kimleri bakan yapacağını bile konuşuyor. Böyle bir durumda adı en sık telaffuz edilen kişi doğal olarak Özhaseki. Özhaseki’nin bir dönem yaptığı Çevre ve Şehircilik bakanlığına yeniden getirilebileceği konuşulurken, İç işleri bakanlığını yakıştıranlar bile oluyor.
Bir yandan da Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın milletvekilliğinden istifa ettirilerek, Bakanlığa yeniden devam edeceğini söyleyenler de var. Yeni sistemde milletvekilleri bakan olmuyor. Meclis’te Cumhur ittifakının çoğunluğu sağlaması nedeniyle birkaç ismin milletvekilliğinden istifa ettirilip, yeni kabinede görevlendirilebileceği siyasi kulislerde konuşuluyor.
Kayseri’ye yeni dönemde bakanlık verilir mi verilmez mi bilemiyorum ancak şehrin hak ettiği devlet yatırımlarını alması, biriken sorunlarından kurtulması açısından bakanlık koltuğu son derece önemli.
Kayseri ülke genelinde siyasi bir dengeyi de temsil ediyor. Bu dengenin korunabilmesi açısından da bir bakanlık koltuğunu hak eden illeri başında geliyor.