1930 yılında büyük zaferin üzerinden henüz az bir zaman geçmişken Kayseri’de kutlamalar için törenler ve hazırlıklar yapılmaya başlanmıştı. Dönemin Kayseri Belediye Reis Vekili Halil Bey, Atatürk’e hitaben bir kutlama tebliği göndermişti.
‘Yalova’da Reisicumhur Gazi Mustafa Kemal Hazretlerine;
Büyük Zafer Bayramınızı tebrik eder ve bilvesile arzı sadakat eyleriz efendim.
Kayseri Belediye Reis Vekili Halil’
Mustafa Kemal Atatürk cevaben şu telgrafı göndermiştir:
‘Kayseri Belediye Reis Vekili Halil Bey’e Tebrikât ve hakkımda samimi hisse teşekkür ve bilmukabele arzı tebrik eylerim efendim.
Gazi Mustafa Kemal’
1930 yılında Kayseri Vilayet Gazetesi’nde yayımlanan bu tebliğleşme Kayseri’nin milli mücadele yolundaki azminin ne derece köklü olduğunu ortaya koymaktadır.
Peki ilk 30 Ağustos Zafer Bayramı ne zaman kutlanmaya başlandı?
Milli devlet anlayışı mucibince Türkiye’de çeşitli milli zafer günleri kutlanmaya başlanmıştır. Tarihler 26 Ağustos 1922’yi gösterdiğinden Türk Ordusu milli bağımsızlık yolunda son büyük atılımını gerçekleştirmiş, düşman askerlerini tüm yurttan atmış, Yunan general Trikopis esir almıştır. Yaşanan savaşın neticesi ise 30 Ağustos 1922 tarihinde kesinlik kazanmıştır. Başkomutanlık Zaferi ise ilk kez 30 Ağustos 1924 tarihinde Afyon’da düzenlenen törenle kutlanmaya başlanılmıştır.
30 Ağustos 1924
Savaşın üzerinden 2 yıl geçtikten sonra gerçekleştirilen törenlere tüm devlet erkanı ve toplumun kabul gördüğü önemli isimler katılmış, halk törenlere büyük bir ilgi ve milli coşku içerisinde iştirak etmiştir. Törende Gazi Mustafa Kemal Atatürk şu cümlelerle hitap etmiştir;
‘Hiç şüphe etmemelidir ki, yeni Türk devletinin, genç Türk Cumhuriyeti’nin temeli burada tarsin olundu. Bu sahada akan Türk kanları, bu semada peryâs eden şehit ruhları, devlet ve cumhuriyetimizin ebedi muhafızlarıdır. Burada esasını vâzettiğimiz ‘Meçhul Asker’ abidesi işte o ruhları, o ruhlarla beraber gazi arkadaşlarını, fedakâr ve kahraman Türk milletini temsil edecektir. Bu abide Türk vatanına göz dikeceklere, Türkün 30 Ağustos günündeki ateşini, süngüsünü, savletini, kudret ve iradesindeki şiddeti hatırlanacaktır.’
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bu cümlelerin ardından 1926 yılından itibaren her sene coşku içerisinde kutlanan Zafer Bayramı, günümüzde de büyük bir şevk ve coşku içerisinde kutlanıyor.
Günümüzde de Milli Birlik Gerek!
Tarih sahnesinde yaşadığımız bu zaferlerin ve başarıların en büyük temeli elbetteki milli birlik ve beraberliktir. Yaşanan tüm bu gelişmelerin en önemli neticesi de her sene aynı tarihlerde büründüğümüz samimi milli birlik düşünceleridir. Bu düşüncelerimizi yalnızca bayramlardan bayramlara, sosyal medya tebrik mesajlarında değil, her zaman göstermeliyiz. Öyle ki depremde, selde, yangında milli birlik ruhuna bürünmemiz bizlerin aslında siyasi görüş fark etmeksizin nedenli fikriyatı geniş olduğunu göstermektedir.
Nice zaferler kutlayacağımız nice senelerin olduğunu bilmenin gururuyla 30 Ağustos Zafer Bayramımız kutlu olsun. Nice büyük zaferlere….
Bu köşe yazımı yazarken yararlandığım; Altuncuoğlu, n., & aydın saydan, i., (2015). Kayseri Vilayet Gazetesi Ekseninde Cumhuriyetin İlk Yıllarında Kayseri De Zafer Bayramı Kutlamaları. Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, no.39, 145-162. eserinin yazarlarına teşekkür ederim.