Hasan Özgülbay

Doğru meslek: Doğru üniversite tercihi…

Hasan Özgülbay

Yüzyıllar boyunca insanlar çeşitli meslek alanları ile iştigal olmuşlardır. Yaygın eğitim kurumlarının olmadığı dönemlerde ustalık çıraklık ilişkisi ile gelişen meslekler bugün yüksekokul ve üniversiteler ile profesyonel olarak öğretilmektedir. Ancak daha önceki zaman dilimlerinde karşılıklı rızaya dayalı olarak gerçekleşen meslek öğrenimi maalesef yanlış üniversite tercihleri nedeniyle artık bir zorunluluk haline geldiğini görüyoruz. Bu durum üniversitelerin nitelik ve bölüm fark etmeksizin çoğu bölümünde karşımıza çıkıyor.

Bahaneler

Özellikle üniversite öğrencileri ile yapılan konuşmalarda öğrencilerin gerçekten okudukları bölüme ilgili duyup duymadıkları konusundaki çelişki büyük önem arz ediyor. Bunu üniversite kampüsüne veya herhangi bir fakültenin kantinine gidip birkaç öğrenci ile konuşma yaptığınızda rahatlıkla görebilirsiniz. Bu durum genç nesil açısından esasen üzücü bir durum olarak karşımıza çıkıyor.

Lisenin devamı değildir…

Üniversite eğitimi sanki lise eğitiminin devamı gibi görüyor. Bu durum birçok açıdan sakıncalar içeriyor. Lakin üniversite eğitimleri sonrası toplumun artık gençlere olan bakış açısı da farklılaşıyor. Üniversiteden mezun olan bir gencin artık toplum nazarındaki görevi ihtisasını aldığı mesleğinde bilfiil çalışmaya başlaması olarak ağırlık kazanıyor. Ancak sosyal ve ekonomik durum gençleri ihtisaslaştıkları mesleklerinden farklı alanlara da sevk edebiliyor.

Kayıp nesil…

Özellikle pandemi sonrası maalesef hala eğitime adapte olamamış veya eğitim hayatını nihayete erdirmiş gençlere denk geliyoruz. Bu gençler lise eğitimini bir şekilde tamamlamış ancak üniversite hayatına ya yanlış tercih ile ya da farklı bir nedenden dolayı bilinçli olarak yanlış tercih yapan bireyler olarak karşımıza çıkıyor. O yüzden üniversite eğitimi alınan alan mutlaka bireylerin istedikleri veya isteyebilecekleri bölümler, alanlar olmalıdır. Aksi insan hayatında büyük yaralar açabilir.

Mesleki tecrübenin önemi 

Öte yandan yapılmak istenilen meslek yalnızca üniversitelerde alınan eğitimle sınırlı kalmamalı. Staj programları, yarı zamanlı çalışma imkanları veya projeler gibi farklı isimler altında deneyim kazandırılmasına yönelik olarak yürütülen çalışmalarla desteklenmeli. Bu deneyim kazanmaya yönelik programlar öğrencilerin sektörle tanışmasını sağlarken, pratik açıdan da önemli kazanımlar sağlıyor. Bu konuda üniversitelerde yer alan irtibat büroları ve kamu kurum ve kuruluşlarının duyurularını takip etmek yol gösterici oluyor.

 

Yazarın Diğer Yazıları