Türkiye seçimini yaptı. 23 yıldır girdiği bütün seçimleri birinci parti olarak bitiren AK Parti ilk defa bir seçimde ağır bir yara aldı ve seçimi ikinci parti olarak tamamladı. Bırakın Chp’nin elindeki belediyeleri almayı, kendi elindeki birçok belediyeyi de kaybetti.
Ülkemizde muhalefetin yetersizliğinden dolayı, ‘böyle muhalefete can kurban’ diyen iktidar partisi girdiği bütün seçimlerde çok rahattı. Muhalefetin aynı durumuna rağmen 23 yıldır seçimlere büyük oranda etki etmeyen tencere yani ekonomi ilk defa bu seçime büyük oranda etki etti.
Düşük emekli maaşları, yüksek enflasyon, alım gücünde azalma, yüksek kira bedelleri bu seçimde vatandaşın oylarına etki eden başlıca sebepler oldu.
14-28 Mayıs seçimlerinde dönemin Chp genel başkanı Kılıçdaroğlu seçimi kazanınca EYT yi çıkaracağız diyerek iktidarı EYT yasasını çıkarmaya mecbur bıraktı. Şimdi daha önce emekli olanların alması gereken maaşı EYT den emekli olanlar ile paylaşıyor. EYT yasası ile birlikte nüfusun yaklaşık % 20 si emekli olmuş vaziyette.
Seçime birkaç gün kala birkaç şartla birlikte emekli maaşını 20 bin lira yap seni destekleyelim diyen Fatih Erbakan’ı bugün iktidara getirin emekli maaşını söylediği rakama çıkarması imkânsız görünmekle birlikte önümdeki uzun yıllar boyunca emekli maaşı sorunu seçimlerde etkili olacak gibi görünüyor.
Bu yerel seçimleri Chp kazandı mı diye sorarsanız, cevabım hayır Chp kazanmadı, Cumhur İttifakı kaybetti olacaktır. Chp’ nin 2019 seçimlerinde aldığı oy 14 milyon civarında iken bu seçimde aldığı toplam oy 17,5 milyon civarında.
6’lı masa diye adlandırılan gerçekte 7’li masa olarak faaliyet gösteren Millet İttifakı liderler düzeyinde dağılsa da tabanda ittifak devam etmiş görünüyor. İyi Parti’nin % 10 olan oyu % 3 lere düşmüş durumda. Aradaki yaklaşık %7 oy farkı özellikle büyük şehirlerde Chp’ye kanalize olduğu aşikar.
Birde adına kent uzlaşısı denen kirli ittifak var. Sen yanımda ol ama yanımda görünme dedikleri Dem Parti’nin her zaman %10 civarında kemik oyu var. Bu seçimde %5 oy aldı Dem Parti. Kalan oy yüksek oranda büyükşehirlerde olmak üzere Chp’ye gitti.
Meral Danış Beştaş seçimden sonra ilk açıklamasında Ekrem İmamoğlu’na ‘bu oylar benimdir demesin, seçmenimiz oraya oy verdi’ diyerek bunu doğruladı. Bu seçimde geçen yerel seçim de olduğu gibi İspark’tan malum partiye kadro vererek bu iş çözülmeyecek gibi, gizli anlaşma nedir bilmiyoruz ama Dem Parti’nin talepleri az olmayacak.
İyi Parti bu seçimle misyonunu tamamladı. Partisinin okyanus ötesi üzerinden dizayn edilmesine müsaade eden Meral Akşener on yıllık görevini yerine getirdi ve bu satırların yazıldığı sıralarda istifa etmesini beklenirken olağanüstü seçimli genel kurul kararı aldı. Partide güven oyu alsın veya yerine geçecek isim kim olursa olsun başarı sağlama oranı çok düşük, böyle bile olsa bir iki seçim daha idare edip tarihin tozlu raflarında yerini alır.
Geçtiğimiz seçimler de millet ittifakını oluşturan diğer partiler Saadet, Deva ve Gelecek partileri de hakeza aynı akıbete uğramış durumda. Vatandaşın gözünde bir değeri olmadığı tescillendi.
Seçimin sürpriz partilerinden olan Yeniden Refah Partisi ilginç bir çıkış yakaladı. Türkiye ortalamasında %6 civarında oy alan parti özellikle şehrimiz başta olmak üzere Anadolu illerinde iyi bir çıkış yakaladı. Adaylarına baktığımızda alınan bu oy artışı adaylardan kaynaklanmıyor. Emekliler başta olmak üzere bazı cemaatler oylarını kitlesel olarak bu partiye yöneltmiş gibi bir durum var. Bir süre sonra bu durum daha netleşir fakat ne basın ne araştırma şirketleri nede vatandaş YRP’nin bu düzeyde oyunu artıracağını beklemiyordu.
Gelelim iktidar partisine ;
-Nasıl olsa karşımızda doğru dürüst bir muhalefet yok rahatlığı bu saatten sonra kalmamıştır
- Enflasyon ve emekliler sorunu başta olmak üzere ekonomik sorunlar için acil çözüm üretilmelidir
- Daha önceleri Chp’de alışık olduğumuz halka tepeden bakma zihniyeti son dönemde Ak Parti’de görülmeye başlamıştı buna son verilmelidir
- Recep Tayyip Erdoğan yakın kurmaylarını tekrar gözden geçirerek, kendisini yanıltan, halkta karşılığı olmayan kişileri değiştirmelidir
- Vergiyi daha fazla tabana yayma stratejisinden vazgeçip, vatandaşta iktidar yanlısı olarak görünen ve sürekli vergi affı hizmeti alan üst tabaka zenginlere dokunulmalıdır
- İtibardan tasarruf olmaz sözünü bir kenara bırakarak başta kamuda olmak üzere bir tasarruf hamlesi başlatmalıdır
- Yine vatandaş nezdinde iktidar yanlısı olup ne kadar kamu ihalesi alan müteahhit iş adamı varsa bunlardan vazgeçip kamu kaynaklarının ihaleler yolu ile eşit dağıtılması gerekmektedir
- İşsizlik sorunu başta olmak üzere acilen çözümler üretilmeli, mülakat sistemi ve kamuya personel alımı liyakat sistemine göre düzenlenmelidir
- Sağlık sistemi sorunları, mülteciler ve yabancılar sorunu için bir çözüm üretilmeye başlanmalıdır
Eğer iktidar partisi başlıca bu sorunlar olmak üzere bir çalışma başlatmaz veya bir değişim göstermez ise sonuç bir sonraki seçimde daha bundan daha iyi olmayacaktır.
Ak Parti 23 yıllık hayatında ilk defa bu seçimde teşkilat görüşlerini dikkate almadı. Temayül yoklamalarında parti teşkilatlarının değişim istediği ilçelerden gelen taleplere kulağını tıkadı ve sonuçta bu ilçelerin neredeyse tamamını kaybetti. Bu taleplere kulağını tıkayan il teşkilatı mıdır, genel merkezde bazı yöneticiler midir bilemeyiz fakat sorumlular hesabını verecektir.
İktidar seçmeninin yüzde 10-12 lik kısmı sandığa gitmeyerek, yüzde 2-3 lük kısmı da tepki olarak oyunu Yrp’ye kullandı. Yukarıda saydığımız sorunlar bu sonucu doğurdu. Ak Parti bu güne kadar yaptığı en iyi iş olan seçim sonuçlarını iyi okuma ve gereğini yapma becerisini yerine getirmelidir.