Osman Çiftci

Depremin nedeni sondaj mı?

Osman Çiftci

PETROL, yeraltı suyu işletmeciliği ya da Kayseri’de son dönem depremlerin yaşandığı bölgedeki gibi karbondioksit işletmeciliği depremlerin sebebi olabilir mi? Cevabı hem “evet” hem de “hayır”

Bir takipçimden gelen mesaj şöyle : “Merhaba Osman bey depremlerin olduğu Hacılar Karpuzsekisi’nde karbondioksit almak için derin sondajlar yapılıyor, ruhsatlı mı ruhsatsız mı yapıldığını tam bilmiyorum ama derin sondajlar bunlar, bir sondaj 4-5 ay sürüyor.

Depremlerin bunlarla ilgisi var mı bunu da bilmiyorum ama size bilgi vermek istedim. Şu da var biz çiftçi olarak sulama suyu için 100-150 m sondaj için izin alamıyoruz.

KASKİ’nin içme ve kullanma suyu var, zarar verir diye izin vermiyor DSİ. Ancak bunlar nasıl izin alıyor nasıl sondaj yapıyor bilemiyorum.” Konuyu yeraltı suları konusunda da uzman olan Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen’e sordum.

Anlamak için sonuna kadar okumalısınız: “Karbondioksit işletmeciliği son 100-150 yıldan bu taraf var. Oysa depremler binlerce yıldan bu tarafa olmaya devam ediyor. Karbondioksit, petrol veya yeraltısuyu işletmeciliği BU BÜYÜKLÜKTE deprem oluşturamaz.

Etkisi en fazla 1 büyüklüğünde olabilir. Doğal mineralli veya sıcak su ile soğuk su işletmeciliği ve mevzuatı farklıdır. Sıcak su ayrı soğuk su ayrı değerlendirilir. Soruyu soran şahsın bahsettiği yer Kayseri kentinin 2050 yılına kadar içme, kullanma ve endüstri suyu temin ettiği bir alandır. Bu alan korunaklı saha haline getirildi. Kimseye soğuk su ruhsatı verilmiyor. Aynı korunaklı alandan sıcak su ruhsatı MTA veya İl Özel İdaresi veya Büyükşehir Belediyesi tarafından verilebilir.”

Sonuç olarak Karpuzsekisi tarafında yeraltından karbondioksit çıkarmak için yapılan sondajlar depremin sebebi olsa bile en fazla 1 şiddetindeki depremin sebebi olabilir.

KAYSERİPARK’TA NELER OLUYOR

DEPREM sonrası giriş kapısı tarafındaki çatlak nedeniyle gündeme gelen

Kayseri Park AVM’ye geceyarısı 1 TIR çelik konstrüksiyon indirildiğini yazmıştım.

Kayseri Park AVM’de çelik konstrüksiyonlarla yapılan bu işlem nedir, güçlendirme mi zeminde oluşturulacak katlara bodrum katı mı ? Bu işlem kolonları güçlendirme amaçlı mı yoksa kolonlara hasar mı veriyor?

En önemli soru da şu; her ne yapılıyorsa bu işlemin tadilat ruhsatı var mı?

Bir okurum çelik konstrüksiyonların AVM’de nasıl kullanıldığının fotoğrafını gönderdi. Güçlendirme gibi görünüyor ama bu güçlendirme ne için yapılıyor derseniz ilginç iddialar var.

Bir başka takipçim de “Bu durum deprem hasarını gölgelemek için bir hamle olabilir mi ?” diye bir soru sordu.

Bir esnaf şöyle diyor: “Osman bey yapılan şey güçlendirme değil bu şekilde bir güçlendirme yapılamaz aksine kolonlara zarar verilerek zeminde oluşturulacak dükkanlara bodrumda çelikten kaçak kat yapılıyor. Üst katlara cafe yapılacağı için onlara kaçak kat yapılıyor taşıyıcılara zarar vermek pahasına buna göz yumuluyor. Şu depremden bile ders çıkarılmadı!”

Azim Deniz ise “BU RANTA İZİN VERMEYİN Süleyman Çetinsaya Kayseripark AVM’nin cadde tarafını yıkarak kafeteryalara çeviriyor. Henüz OOrtada kafe bile yok. Aylık 230-250 bin liradan kafelerin yerlerini sözlü olarak kiraya vermiş bile.” Şeklinde bir iddia gündeme getirdi.

Şehrin en büyük AVM’lerinden Kayseri Park’ta her ne oluyorsa nasıl oluyorsa kamuoyu ile açık seçik paylaşılmalı.

Yazarın Diğer Yazıları