Sağlığında siyasi etkinliği nedeniyle güçlü kişilerin adının cadde, sokak, bulvar, köprü, üniversite gibi yerlere verilmesini doğru bulmadığımı en başında belirteyim.
Siyasi dengeler değişince o isimleri de değişebilir hale getiren bir durum.
Belirgin bir yere isim verilmesi belirgin birinin özellikle de devletine, milletine, yöresine hizmet eden şahsiyetlerin anısını yaşatmak için başvurulması gereken bir yöntem bence.
★ ★ ★
Kayseri Şeker Fabrikası’na Boğazlıyan Şeker Fabrikası’nı kazandırarak bölge çiftçisinin talihini değiştiren dönemin Kayseri Şeker A.Ş. Başkanı Vedat Ali Özışık’ın adını Boğazlıyan’da bir caddeye vermişlerdi, konjonktür değişince caddeden çıkardılar mesela…
Yıllar sonra kıymet bilen vefa sahibi kişiler tarafından yapılsaydı böyle mi olurdu?
★ ★ ★
Sağlığında isim verme konusu da son yıllarda popüler oldu.
Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından Hava İkmal arazisine yapılan Millet Bahçesi’ne Recep Tayyip Erdoğan ismi verildi.
Diğer yanda da Talas’a yapılan millet bahçesinin adı Devlet Bahçeli Millet Bahçesi olacaktı mesela… Devlet bey, mütevazi bir müdehale ile “Benim Talas’a ne hizmetim geçti ki” diyerek reddetmiş. Oysaki devlete, millete hizmeti geçmiş, adı konulası bir şahsiyet.
Devlet Bahçeli’nin duruşunu herkes yapamaz.
Kayseri’de Abdullah Gül’ün adına üniversite var, siyasi husumete dönüşme aşamasında neredeyse adını AK Partili’ler değiştirecek gibi oluyor.
★ ★ ★
Sağlığında ismi bir yerlere verilenlere bir bakalım…
Abdullah Gül’ün adına üniversite var.
Yaşar Karayel’in adına viyadük var.
Sadece viyadük değil ilçesindeki Devlet Hastanesi’nin adı da Tomarza Yaşar Karayel Devlet Hastanesi…
Hulusi Akar’ın adına bulvar var.
Bekir Yıldız’ın adına bulvar var.
Bunlar bir çırpıda aklıma gelenler.
Ha Melikgazi Belediyesi’nin ANAP’lı eski başkanı Şevket Bahçecioğlu’nun adına cadde var onu da unutmayayım.
Ama böyle bir dönemde Kayseri’nin yıllarca belediye başkanlığını yapmış, milletvekilliğini yapmış, iktidar partisinde genel başkan yardımcısı olmuş, ikinci kez Bakanlık koltuğuna oturan, Kayseri’nin siyasi lideri konumundaki Mehmet Özhaseki’nin adı yoktu.
Hem de en çok emeğinin geçtiği Erciyes Dağı’na giden bulvara adı verildi.
Erciyes bugün turizm merkezi ise Mehmet Özhaseki isminin katkısını kim inkar edebilir?
Büyükşehir Meclisi’nde bulunan tüm siyasi partilerin meclis üyeleri tarafından oy birliği ile bu kararın verilmiş olması da bu şehirde siyasi nezaketin varlığının emaresidir.
Muhalefet edeceğim diye laf salatası yapmanın kimseye de bir faydası yok.
◼️ Yeri gelmişken; Erciyes’e emeği geçenlerin isimlerini de yaşatmak adına bir tavsiyem var…
Erciyes Projesi’nin vücut bulamasına vesile olan merhum Mehmet Eğlenceoğlu’nun adını Erciyes’in zirvesinde bir yere vermek bu şehrin vefasını gösterir.