Prof. Dr. Beyhan Asma

Talas Belediyesi ve Şanlı Gazilerimiz

Prof. Dr. Beyhan Asma

Gazilik Nedir? Gazi kelimesi güzel Türkçemizde “Cesur, yiğit, savaşçı, zorlu” anlamlarında kullanılmaktadır. Şanlı tarihimizde Anadolu Türkmen Beylerinin çoğu, Osmanlı Devletinin kurucusu Osman Bey ve daha sonraki padişahlar Gazi unvanlarıyla anılmışlardır. Gazilik, askerlik mesleğinin en şerefli unvanı olmuştur. Gazi unvanı kimlere verilir? Gazi, özellikle Osmanlı döneminde askerlere ve liderlere verilen bir unvandır. Türk inanç kültüründe özel bir yeri, yüce değeri olan şehitlik ve gazilik İslam dininin önemsediği ve teşvik ettiği bir rütbedir. İnsanlar hayatları boyunca çalışarak pek çok rütbe ve unvan elde edebilirler.

Ancak şehitlik ve gazilik unvanının diğerlerinden önemli bir farkı vardır. Şehitlik ya da gazilik unvanını elde eden kişi hayatını ortaya koymuştur. Bu rütbeler hayat karşılığında elde edilir. İnançla kazanılır. Hem hakkın hem de halkın nezdinde bu rütbelere erişmek büyük bir mazhariyettir.

Kuran-ı Kerim’in birçok ayetinde ve birçok hadiste şehitlik ve gazilik kavramları geçmektedir. “Allah yolunda öldürülenlere ölüdür demeyin Aslında onlar diridirler. Fakat siz bunu bilemezsiniz” ( Bakara Suresi 2/154) . En büyük Türk ve Müslüman Devleti olan Osmanlı Devleti bir gazi devleti olarak doğmuş ve bu geleneği sürdürmüştür. Osmanlı sultanları son padişaha kadar “gazi” unvanını en başta tercih ettikleri bir unvan olarak kullanmışlardır. Osmanlı padişahları en fazla bu unvanla övünmüşlerdir. Gazilik ruhunun Osmanlılarda ne kadar yerleşmiş ve köklü bir ruh olduğunu anlayabilmek için 13. yüzyıl Anadolu’suna Osmanlı Devleti’nin kuruluş dönemlerine bakmak gerekir. Anadolu bir yanda Moğol, öte yandan Haçlı saldırıları ile karşı karşıya kalmıştır. İslam dünyası bir ölüm kalım mücadelesi vermektedir. İran ve Anadolu’da yerleşen İlhanlı Moğol Hanlığı Suriye’yi istila girişiminde bulunuyor Papalık ve Bizans ile diplomatik ilişkilere giriyordu. İşte bu durumda İslam dünyasında kutsal savaş “gaza” bir ölüm kalım sorunu olarak ortaya çıkmıştı.

Anadolu’daki Türkmenler, Moğollara ve Bizans’a karşı gaza hareketinin ön safında mücadeleye girmişlerdi. O sıralarda Osman Gazi, Kastamonu Uç Emiri Çobanoğullarının emri altında Bizans’a karşı en uzak serhadda savaşan bir boy beyi aynı zamanda bir alp idi. Alplar Orta Asya Türklerindeki kahramanlık geleneğine bağlıdırlar. Eski Osmanlı rivayetlerinde Alplar, Alperenler ahiler Osman Gazi’nin en yakınları olarak gösterilir. Rivayette Osman, bir ahi şeyhi olması da kuvvetle muhtemel olan Şeyh Edebali’nin irşadı (doğru yolu göstermesi) ve beline gaza kılıcını bağlaması ile gazi olmuş, gaza akınlarına başlamıştır.

Osman Gazi uçların en ileri bölümünde gazayı başarıyla sürdürmüş gazi alpların gerçek önderi durumuna yükselmiştir.  Talas Belediye Başkanı Sayın Mustafa Yalçın, şanlı Türk tarihinin yazılmasında büyük katkıları olan, bu vatan uğruna gözünü kırpmadan şehit ya da gazi olmayı göze alan kahramanları minnetle andıklarını söyledi. Başkan Yalçın, 19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında gazilerin, fedakârlığın ve kahramanlığın simgesi olduğuna işaret ederek, “Unutmamalıyız ki bu cennet vatan bizlere şehitlerimizin ve gazilerimizin emanetidir. Bu kutsal emanete kararlılıkla sahip çıkarak, kahraman gazilerimize ve aziz şehitlerimize layık olmak ve tüm gücümüzle ülkemizi en güçlü şekilde geleceğe taşımak için el birliğiyle çalışmalıyız.

Cumhuriyetin 100. yılını yaşadığımız şu günlerde, gözlerini kırpmadan canlarını ortaya koyan kahraman gazilerimizden aramızdan ayrılanları rahmetle, hayatta olanları minnetle anıyorum.” ifadelerini kullanmıştır. Muharip Gaziler Derneği Kayseri Şube Başkanı Osman Balcı, memnuniyetini ifade ederek Başkan Yalçın’a teşekkürlerini iletti.

 Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın’ın kendilerine her türlü desteği verdiğinin altını çizen Dernek Başkanı Balcı, “Sayın başkanımdan Allah razı olsun, pandemi döneminden beri bizi yalnız bırakmadı. En büyük başkan bizim başkanımız. Allah ondan razı olsun.” dedi. Talas Belediye Başkanımız sayın Mustafa Yalçın’ a teşekkür eder görevinde başarılar dileriz.

Yazarın Diğer Yazıları