Yeni Nesil Sömürgecilik!

Erciyes Üniversitesi, Süleyman Çetinsaya İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Aydın, yayımladığı köşe yazısında dijitalleşmenin toplumsal etkileri ve devletlerarasındaki güç dengesine dair önemli uyarılarda bulunarak, internet ve sosyal medyanın yeni nesil sömürgecilik olduğuna dikkat çekti. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de…

Yeni Nesil Sömürgecilik!

Erciyes Üniversitesi, Süleyman Çetinsaya İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Aydın, haber7.com’ da yayımladığı köşe yazısında internet ve sosyal medyanın yeni nesil sömürgecilik kanalı olduğuna dikkat çekti.

Yeni Nesil Sömürgecilik!

İnternet ve mobil iletişim teknolojilerinin Batı'nın yeni sömürgecilik düzeninin bir parçası haline geldiğini ifade eden Aydın, küresel şirketlerin toplumları birer koloni gibi yönlendirdiği ve veri kontrolü üzerinden toplumu şekillendirdiği vurguladı. Aydın, ‘Bu sömürüde anahtar kavram: VERİ. Dijital mecralar, bu mekanizmayı, veri girişini ve akışını sağlayacak ortamlar oluşturarak inşa ediyor. Örneğin tüm mecralar ve ağlar üzerinden gönüllü olarak paylaştığımız verileri düşünelim. Milyarlarca insanın kişisel verileri, yazışmaları, eğilimleri, beğenileri, bu mecraların havuzlarında işleniyor. Bunlara her saniye yenileri eklenmekte. Bunu biliyoruz zaten demesin kimse. Yeterince bildiğimiz kanaatinde değilim’ ifadelerinde bulundu.

Fenomenler, influencerlar ve ünlülerin küresel şirketlerin çıkarlarına hizmet eden taşeronlar haline geldiğimi ifade eden Aydın, ‘Bu aşamanın anahtar kavramları: Fenomen, Influencer, YouTuber ve Ünlüler. Bunları, pazardan belli miktar pay almak için geniş kitleleri avlayarak küresel şirketlere altın tepside sunan taşeronlar olarak ta adlandırabilir’ dedi.

Aydın yazısında, Devletlerin bu durumdan rahatsızlık duyduğu, ancak bireylerin küresel şirketlerin etkisi altında kalarak bu durumun farkına varamadıkları dile getirdi.  Dijital medya ve sosyal medya platformlarının, demokratik rejimlerde muhalefet arenası haline geldiğini belirten Aydın, bireylerin küresel güçlerin etkisine açık hale geldiğini belirtti.

Yazının tamamını okumak için TIKLAYINIZ...