Yeni trend sessiz istifa – Patronlar panikte!

İş yerlerinde son yılların yeni trendi 'Sessiz İstifa' olurken, gündeme yeni gelen bu kavramla birlikte patronlar dünyası panikte. Peki, sessiz istifa nedir? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberinde…

Yeni trend sessiz istifa – Patronlar panikte!

Özellikle Z kuşağının iş hayatına girmesiyle birlikte gündeme gelen ‘Sessiz İstifa’ kavramı patronlar dünyasında panik havasına neden oldu? Peki, sessiz istifa nedir?

Sessiz istifa, aslında 2021 yılında birçok kullanıcının TikTok uygulamasında tükenmiş ve işten bıkmış olmasını bahsetmesiyle başladı. Özellikle Z kuşağının iş hayatına girdiği bu yıllarda memnuniyetsizlik, motivasyon kaybı, tükenmişlik sendromu ve stres bu kavramın güçlenmesine neden oldu. Sessiz istifa yapılan araştırmaların sonunda bir çalışanın mutsuz olduğu iş yerinden ayrılmak yerine beklenen en az çabayı sarf ettiği senaryoyu tanımlamak için kullanılıyor. İş hayatına yeni katılan Z kuşağı, iş hayatını deneyimledikten sonra değer görmediğini hissettiği pozisyonda verimli çalışmayı reddediyor. Özellikle tekrar iş bulamam korkusu yaşayanlar, istifa etmek yerine yeni bir iş bulana kadar sessiz istifaya yöneliyor. İş dünyasında sessiz istifa bir çalışanın kovulmamak adına mümkün olan en az işi yaptığı durum olarak da adlandırılıyor. Sessiz istifa döneminde olanlarda genellikle gözlemlenen durumlar ise şöyle;

Sorumluluklar için gönüllü olmamak, mesai saatleri dışında mesajlara cevap vermemek, iş tanımı dışında olan işleri yapmamak, sosyal olaylardan kaçınmak, normalden fazla hastalık izni kullanmak vb. durumlar oluşuyor.

Kanıtlamak oldukça zor!

İşverenlerin en zorlandığı noktalardan biri sessiz istifayı kanıtlamak oluyor. Kişinin iş hayatında insiyatif almadan yapmaması gereken durumlar aslında sessiz istifanın en belirgin noktaları. İşverenler bu konuda neler yapılmalı konusunu tartışırken, genelde sessiz istifada olan bir kişi daha iyi bir iş bulduğunda mevcut işinden ayrılıyor. Sessiz istifada olan çalışanların verimlilikleri düşerken, işverenlerin en kolay tespit edeceği nokta da burası oluyor.

 

Haber fotoğrafı MediaCat'ten alınmıştır.