Yeni yılda çikolatalara dikkat!
Yeni yılın yaklaşmasıyla birlikte sevdiklerimize tatlı sürprizler yapmak için çikolata tercih edenlerin sayısı artıyor. Ancak çikolata seçimi ve saklanması konusunda dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar bulunuyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de…
Yeni yılın yaklaşmasıyla birlikte sevdiklerimize tatlı sürprizler yapmak için çikolata tercih edenlerin sayısı artıyor. Ancak çikolata seçimi ve saklanması konusunda dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar bulunuyor. Uzmanlar, özellikle hediyelik veya uzun süre saklanacak çikolatalar için doğru seçimin ve uygun saklama koşullarının önemini vurguluyor.
Üretim tarihi kontrol edilmeli
Çikolatanın albenili ve süslemeli ambalajlarla tüketiciyi cezbettiğine dikkat çeken uzmanlar, çikolata seçiminde önceliğin ambalajdan ziyade kaliteye verilmesi gerektiğini vurguluyor. İlk olarak çikolatanın üretim tarihinin kontrol edilmesi önem taşıyor. Özellikle yeni yıl döneminde uzun süre muhafaza edilmek üzere alınan çikolataların kaliteli ve taze olması gerekiyor.
Raf ömrü kısa olanlara dikkat
Gıda Mühendisi Yeşim Tekin, çikolata alırken tüketicilerin nelere dikkat etmesi gerektiği konusunda önemli açıklamalarda bulundu. ‘Taze ve kaliteli çikolatanın rengi parlak, dokusu kusursuz olur. Renginde veya dokusunda bozulma olan çikolatalar, ya yanlış saklama koşullarında muhafaza edilmiştir ya da uzun süre bekletilmiştir’ diyen Tekin, raf ömrü kısa olan dolgulu çikolataların seçiminde daha dikkatli olunması gerektiğini belirtti.
Krema dolgulu olanların ömrü 15 gün
Yeşim Tekin’e göre, saf çikolata genellikle 1 yıldan uzun bir süre tüzel kalabilirken, dolgu malzemelerinin çeşidi raf ömrünü önemli ölçüde etkiliyor. Özellikle kremalı dolgu malzemeleri kullanan çikolataların raf ömrü 15 gün kadar kısılıyor. Tekin, bu nedenle tahin, kuruyemiş ve kuru meyve gibi hem besleyici hem de daha uzun ömürlü dolgu malzemeleri tercih ettiklerini ifade etti.