Yer bilimci zemin sıvalaşmasına dikkat çekerek: Yıkım tekrardan kapımızı çalabilir

Depremin gerçekleştiği yerlere yeni yapı yapılması planlanması durumunda, Jeoloji jeofizik yüksek mühendisi ve jeoteknikçi'lerin araştırma yapması gerektiğinin altını çizen Öğüt, aksi durumda 'Yıkım tekrardan kapımızı çalabilir' diye uyarıda bulundu. 

Yer bilimci zemin sıvalaşmasına dikkat çekerek: Yıkım tekrardan kapımızı çalabilir
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yer bilimci Baturhan Öğüt, 6 Şubat’ta meydana gelen büyük depremlerin ardından zemin sıvılaşması olduğuna dikkat çekerek, yetkililere seslendi.
Depremin gerçekleştiği yerlere yeni yapı yapılması planlanması durumunda, Jeoloji jeofizik yüksek mühendisi ve jeoteknikçi'lerin araştırma yapması gerektiğinin altını çizen Öğüt, aksi durumda “Yıkım tekrardan kapımızı çalabilir” diye uyarıda bulundu. 
Zemin sıvılaşmasına vurgu yapan Öğüt, “Buradan yetkililere sesleniyorum, 6 şubat depremi ardından bu floddaki zeminlerin büyük deprem sonrasında zemin sıvılaşması tehlikesi altında olduğunu gösterdi, Ayrıca 6,0 Göksun 6,4 Samandağ defne depremi ardından amik ovası ve Göksun Taşoluk arasındaki zeminin Olduğu yerler çoğunlukla ZD ve ZE zemin ayrıca yumuşak ve alüvyonel zemin üzerine kurulu yerlerdir, sebebi depremin yüzey dalgası-love dalgasının ivmelenmeyi artırırken bir yandan da rezonans etkisi oluşturmasıdır. Bu tip zeminlere yapı yapılacaksa da mutlaka Jeoloji jeofizik yüksek mühendisi ve jeoteknikçi'lerin zeminde yapacağı araştırma sonucunda ortaya sonuçla yapılması gerektiğini düşünüyorum aksi halde yıkım tekrardan kapımızı çalabilir.” İfadelerini kullandı. 
 

Yer bilimci zemin sıvalaşmasına dikkat çekerek: Yıkım tekrardan kapımızı çalabilir