Yerel üreticiler kan ağlıyor!
Vatandaşlar özellikle sosyal medya üzerinden 'orijinal ithal ayakkabı' adıyla satılan ayakkabılara rağbet gösteriyor. Bu durum ise yerel üreticileri zora sokuyor. Peki buna bir önlem aınacak mı? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde...
Türkiye genelinde 'orijinal ithal ayakkabı' adıyla satılan ayakkabılara ilgi oldukça yoğun. Kayseri'de de bu tür ayakkabı satın almayı tercih eden vatandaşlar bulunuyor. Ancak bu durum yerel üreticileri tehdit ediyor. Bu konu bakanlığın da radarına takılmış durumda.
Türkiye ayakkabı sektöründe yıllık 500 milyon çiftten fazla üretim kapasitesine sahipken sektörde yerli ve ithal tartışması dikkat çekiyor.
Orijinal ithal ayakkabılar yerli ayakkabı üreticilerine tehdit oluşturabilecek boyuta geldi. Genellikle gayri resmi yollardan ülkeye getirilen ayakkabılar özellikle sosyal medyadan satışa sunuluyor. Şeffaf kargo veya değişim seçenekleri ile birlikte ayakkabıların orijinal halinden ayırt edilememesi ise vatandaşlar için cazip hale geliyor. Yerel üreticiler ise bu durum nedeniyle dış ticaret açığının büyüdüğünü belirterek rahatsızlıklarını dile getiriyor.
konomim'de yer alan habere göre, ülke genelinde satılan çakma ayakkabı piyasasının yüzde 15'e ulaştığı tahmin ediliyor. Türkiye'deki yerli ayakkabı üreticileri ise bu ithalattan oldukça rahatsız. İstanbul Gedikpaşa'da taklit ayakkabı toptancılarından birinde nakitten çek ve senede dönüldüğü nedeniyle dolandırıcılık vakalarının yaşandığı belirtildi.
Yener Karadeniz'in haberine göre, bölgede faaliyet gösteren toptancılardan birinin 800 milyon liralık çeki karşılıksız çıktığı bunun da taklit ayakkabı üreticilerinin zor duruma düşmelerine yol açtığı kaydedildi.
Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı Berke İçten, sahte ile birlikte orijina ayakkabı ithalatında artışın hızla devam ettiğini ifade etti.
İçten, ''Çin gibi üreticilerden öyle sahte ayakkabılar geliyor ki markaların en iyi mağazalarına götürün ayırt etmesi zor. Yerli taklit ayakkabıcılar da ‘bu durum bizi çok etkiliyor. Biz yerli üretiyoruz, yerli istihdam yaratıyoruz. Biz çakma da olsa ithalatı önlemeye çalışırken çakma ithal bizi etkilemeye başladı’ diye veryansın ediyor. Tabi bunlar resmi ithalat değil. Sınırlardan ya da başka yerlerden gayri resmi gelen ürünler. Oranı anlamak çok zor ama sosyal medyada çok yoğun reklamlar var.'' diye konuştu.
Bakanlık olaya el attı!
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2024 Ocak-Mayıs döneminde 557 milyon dolar ayakkabı ihracatına karşılık ithalat 719 milyon dolara yükselirken 5 aylık dış ticaret açığı 162 milyon dolar oldu.
Geçtiğimiz hafta açıklanan ihracat verilerine göre ayakkabı sektöründe değer olarak ihracat kaybı bu yılın ilk yarısında yüzde 29,6 düşüş ile 669 milyon dolardan 470 milyon dolara geriledi. Bakanlığın da ithalatın önlenmesi ile ilgili çalışmaları tamamladığı belirtildi.