Yerli oto 9 ay sonra piyasada

Kayseri'de yerli otomobil üreticisi emekli Uçak Teknisyeni Eyüp Kutay kendi imkanlarıyla ürettiği yerli aracına Kayseri'den bir traktör firması destek oldu.

Yerli oto 9 ay sonra piyasada

Yerli araca sponsor olan firma sayesinde tamamen yerli parçalarla üretilen portatif araç 9 ay sonra piyasaya sürülecek. 

18 PROJE İÇİNDEKİ EN İYİSİ SEÇİLDİ

1998'den beri yerli otomobil projesi ile uğraştığını hatırlatan Eyüp Kutay, “Spor görünümlü bir aile arabası ürettik. Arabamızı tamamen yerli parçalardan ürettik dışarıya bağımlı olmayalım istedik. Motorumuzu bile yerli ürettik. Arabayla ilgili her şeyimiz yüzde yüz yerli. Piyasada olmayan su kanalları değişik, enjeksiyonlu tok ayarında istediğimiz gücü verme imkanımız var. Aracımız, Passat,  volvo, audi gibi içi full olan bir araç. Bir aracın üretim maliyeti ise 600-700 bin lira arasında değişiyor. Bu kalıp maliyeti olduğu için pahalı olur maliyet. Ama seri üretime geçtikten sonra aracımızı 45 bin liraya satmayı planladık.” şeklinde açıkladı.

DESTEK BULDULAR ÜRETİME GEÇİYORLAR

Sponsordan aldıkları destek sayesinde şuan araç almaya hazır olduklarını söyleyen, Eyüp Kutay, “Salı günü sponsor firmamız ile bir toplantımız olacak, daha sonra hemen yerli olan elektrikli aracımızı çıkaracağız. Sanayi Bakanlığı elektrikli araç şeklinde olmasını hedefliyor. Bizde bu yönde düşündük ve aracımız elektirikli olacak. Şuanki bizim gibi elektrikli olan araçlar 600-800 km giderken bizimki 100 saatlik bir şarjla 1500 km gidebiliyor. Bizimki mıknatıslı motorlu. Aküyü kendinden şarj edebiliyor. Elektrikli motor üreten bir arkadaşımızda bizim ekibimize katıldı aracımızın motorunu elektrikli olarak üretecek. Sağolsun Melikgazi Belediye Başkanımız Memduh Büyükkılıç da serbest bölgede bize tyer tahsisi için destek olacaklarını söyledi.” dedi.

ÇOK YAKINDA PİYASADA

Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Kamil Akçadırcı’nın kendisine çok yardımcı olduğunu söyleyen Kutay, “Projemle ilgili sanayi bakanlığı ile görüştüler araştırmalar yaptılar. Bakanımız Fikri Işık’lada görüştüm bu konuyla ilgileneceğini söyledi. Araştırmaları sonucunda Kayserili bir traktör firması bize sponsor oldu. İlk aracımızı yok yakın bir zamanda piyasaya süreceğiz. İlk araçtan sonra devlet tarafından üretilmeye başlanacak. Enerji Bakanımız Taner Yıldız oldukça yardımcı oldu. 11. Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül ile görüştüm. Hepsi aracımızı çok beğendiler.” şeklinde ifade etti.

ÖZEL HABER: SEHER GÖZÜKÜÇÜK