Yıldız: 'Kitap okumak insanların gerçekçi olabilmesini açan en belirgin faaliyet'
Kayseri'de açılışı yapılan kitap fuarına katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar eski Bakanı ve AK Parti Kayseri Milletvekili adayı Taner Yıldız, 'Televizyon izlemek zihin açısından ucuz bir faaliyet ama kitap okumak bütün hayal dünyasıyla birlikte insanların gerçekçi olabilmesini açan en belirgin faaliyet' dedi.
Dünya Ticaret Merkezinde yapılan açılışa Vali Orhan Düzgün, Enerji ve Tabii Kaynaklar eski Bakanı ve milletvekili adayı Taner Yıldız, AK Parti Kayseri Milletvekili Adayları İsmail Emrah Karayel, Kadir Can Gökalp, Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, Kocasinan Kaymakamı Ali Candan, İl Milli Eğitim Müdürü Bilal Yılmaz Çandıroğlu ve çok sayıda vatandaş katıldı. Düzenlenen törende açılış konuşması yapan Vali Orhan Düzgün, “Kitap fuarı açılışında bulunduğum en güzel etkinliklerden birisi. Geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen kitap fuarında gerçekten ilk yıl olmasına rağmen 300 bine yakın insanımızın bu kitap fuarını ziyaret etmesi Kayseri’nin kitap fuarına olan özleminin göstergesidir. Çünkü 1 milyonu aşkın nüfusa sahip Kayseri’de 300 bine yakın ilköğretim ve lise öğrencisi var. 70 bine yakın üniversite öğrencisi var. Sadece öğrencileri düşünsek bile bu kitap fuarı sadece öğrencilere yönelik değil 7’den 70’e bütün vatandaşlarımızın ilgisine yönelik önemli bir boşluğu bu vesile ile doldurmuş olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.
Düzgün ayrıca, “Az kitap okuyan bir topluluğuz. Bugün Almanya’da, Japonya’da, gelişmiş ülkelerdeki kitaba ayrılan vaktin maalesef bizde belki yüzde 1’i oranında bir vakti kitaba ayırabiliyor. Televizyon izlemeyi ve akıllı telefonlarla oynamayı tercih ediyoruz. İnsanlarımızın günde televizyona ayırdığı vakit 5 saatken, İnternet'e ayırdığı vakit 2-3 saatken maalesef kitaba ayırdığı vakit birkaç dakika ile sınırlı kalıyor. Ben okuma artışıyla ülkenin gelişmişliğine katkı sağlayacak diye düşünüyorum. Çünkü gelişmiş bireyler o ülkenin ekonomik, sosyal kalkınmasına çok katkı sağlayacaklardır. Okumak sadece bir bilgi biriktirmek değildir. İnsanın muhakeme yeteneğini, dünyadaki olaylara bakış açısını da önemli ölçüde etkileyen bir faktördür” şeklinde konuştu.
Enerji ve Tabii Kaynaklar eski Bakanı ve AK Parti Kayseri Milletvekili adayı Taner Yıldız ise, “Kitaplar önce basıldığı anda dahi fuarlara taşınırmış. Kitapların tarihçesine baktığımızda bu son derece önemli. Kültürünün ve sanatının kitapla alakası olmayan, medeniyetlerle alakası olmayan ülkelerin yalnızca bir süper güç olabilmek adına silahların yetmediğini görüyoruz. Eğer bugün dünyada bunu değerlendiriyorsak gerek Amerika Birleşik Devletlerinin gerek Rusya Federasyonunun ve gerekse diğer ülkelerin okuma oranlarına çok iyi bakmamız lazım” dedi.
Sözlerini sürdüren Yıldız, “Japonya’da geçen yıl 4,3 milyar adet kitap basılmış. Türkiye’de ise bu rakam 23 milyon adet. Bu oranların doğru olup olmadığına bakıyoruz. Bir Norveç’li ortalama Türkiye’den 300 katını okuyor. Bir Fransız 75 katını okuyor. Bu rakamlarla biz dünyada istediğimiz gücü elde edemeyiz. Olay yalnızca G20 zirvesi arasındaki ülkeler arasında zikredilmek, yalnızca ekonomisiyle değil, her zaman söylüyoruz beyniyle, zihniyle, kalbiyle, vicdanıyla beraber yürüyor. Televizyon izlemek zihin açısından ucuz bir faaliyet ama kitap okumak bütün hayal dünyasıyla birlikte insanların gerçekçi olabilmesini açan çok belirgin bir faaliyet. O manda bu kitap fuarının Kayseri’de açıldığını duyunca çok sevindim” ifadelerini kullandı.