Yıllar önceki salgın yeniden ortaya çıktı! Kayseri'de tek tek ölmeye başladılar

Yıllar önceki salgın yeniden ortaya çıktı ve bu yüzden Kayseri'de bulunan besiciler, buzağı ölümleriyle mücadele etmeye çalışıyor. Son günlerde özellikle Develi ilçesinde birçok besicinin buzağılarının birer birer öldüğü öğrenildi. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de…

Yıllar önceki salgın yeniden ortaya çıktı! Kayseri'de tek tek ölmeye başladılar
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yıllar önceki salgın yeniden ortaya çıktı ve bu yüzden Kayseri’de bulunan besiciler, son günlerde yaşanan buzağı ölümleriyle mücadele etmeye çalışıyor. Özellikle Develi ilçesinde birçok besicinin buzağılarının birer birer öldüğü bildirildi. Veteriner hekim çağrılmasına rağmen bu ölümlerin önüne geçilemediği belirtiliyor. Çiftçiler, hem buzağılarını kurtaramamanın hem de artan veteriner masraflarının zorluğuyla karşı karşıya kaldı.

Veteriner müdahalesi yetersiz kalıyor

Hayvanların tek tek ölmesi, bölgede büyük bir endişeye yol açtı. Besicilerin verdiği bilgilere göre, veteriner hekimler her ne kadar gerekli tedavi ve önlemleri alsalar da buzağı ölümlerinin önüne geçemiyorlar. Besiciler durumun bir salgın hastalıktan kaynaklandığını düşünüyor. Ayrıca veteriner masraflarının ortalama 15 bin TL bulduğu ve ekonomik açıdan zorlandıkları bir döneme girdiklerini eklediler.

Aynı sorun tekrar ortaya çıktı

Kayseri’de bu tür buzağı ölümleri daha öncede yaşanmıştı ve önlemler alınmıştı. 2018 yılında da benzer bir durum görülmüş ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 2018 yılını ‘Hayvan Hastalıkları ile Mücadele, Buzağı Kayıplarının Azaltılması ve Meraların Korunması Yılı’ olarak ilan etmişti. O yıl, buzağı ölümlerinin önüne geçebilmek için Kayseri’de birçok veteriner bir araya gelerek toplantılar düzenlemişti. Bu toplantılarda, serbest veteriner hekimlerin eğitilmesi kararı alınmıştı. ancak yıllar sonra aynı sorun tekrar gündeme geldi.