Yumurta etle yarışıyor

Yumurta üreticilerinin anlaşarak rekabeti ortadan kaldırması sonucu yumurta fiyatları adeta uçtu. Ramazanı da fırsat bilen üreticiler, yumurtanın kolisini 90 liraya kadar çıkardı.

Yumurta etle yarışıyor

1 YUMURTA 3 LİRA
Pandemi, deprem, Ramazan derken, fiyatları fahiş derecede artan gıda ürünlerine yumurta da eklendi. Pek çok kez devlet kurumlarının kapısı çalarak, zarar ettikleri gerekçesiyle yardım isteyen yumurta üreticileri, fırsatını bulduğunda fahiş oranda zamlar yapmaktan kaçınmadı. Ramazan ayı nedeniyle en çok tüketilen gıda ürünlerinin başında gelen 30 adetli yumurtanın kolisi 90 liraya kadar yükseldi böylece 1 adet yumurta 3 liraya kadar çıktı. 


SORUŞTURMA AÇILMIŞ
Yumurtaya gelen bu zamların, üreticilerin kendi aralarında anlaşarak rekabeti ortadan kaldırmasından kaynaklandığı ileri sürülürken, geçen yıl üreticiler hakkında Bakanlık tarafından soruşturma açılmıştı. Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon, üreticilerin bir araya gelerek fiyat belirleme veya yükseltme imkanlarının olmadığını savunmuş ve zarar ettiklerini söylemişti. Afyon’un, bu zamlarla ilgili ne söyleyeceği ise merak konusu.

Gıda maddelerindin tamamında olduğu gibi et ve tavuk ürünlerinde son dönemlerde yaşanan zamlar durmak bilmiyor. 30'lu yumurta kolisinin fiyatı 90 liraya kadar yükseldi. Yumurtadaki fiyat artışları ciddi manada artış gösterirken, maliyetlerin bu kadar artmadığı ve bazı üreticilerin Ramazan ayını fırsat bilerek bu zamları yaptığı ileri sürülüyor.


Büyük marketlerde yumurtanın kolisi 75 ile 80 TL arasında satılırken marketlerde ise 85 TL'den satıldığı göze çarpıyor. Bazı bakkal ve marketlerde ise 1 koli yumurta 90 liraya kadar çıktı. Bu değişim ise yumurtanın boy farkından kaynaklanıyor.
Ramazan ayında özellikle et ve tavuk ürünlerinde büyük artışlar göze çarpıyor. Kırmızı ette şap vakası sonrası yaşanan karantina uygulamaları da zamma etkili olurken, beyaz et ve yumurtada da fiyat artışı yaşanıyor. Yumurtaya gelen her zam; makarna, pide ve pasta gibi ürünlere de yansıyor. Vatandaşın büyük tepkisini çeken bu zamlara kimin dur diyeceği de merak ediliyor. Ticaret İl Müdürlüğü’nün konuya el atması gerektiği belirtilirken, bu zamların ilerleyen günlerde daha da artabileceği söyleniyor. 
Yumurtanın maliyetinin koli fiyatının yarısı bile olmadığı söylenirken, yumurta üreticilerinin bir araya gelerek rekabeti ortadan kaldırdığı ve fahiş zamların bundan kaynaklandığı ileri sürülüyor. Satıcı ve aracılardan ziyade üreticilerin, Ramazan ayında en çok tüketilen gıdaların başında gelen yumurtaya yönelik böyle bir girişim yapmasının etkili olduğu dile getiriliyor.
Yumurtaya gelen bu zamların, üreticilerin kendi aralarında anlaşarak rekabeti ortadan kaldırmasından kaynaklandığı ileri sürülürken, geçen yıl üreticiler hakkında Bakanlık tarafından soruşturma açılmıştı. Farklı şikayetlerden dolayı devam eden çeşitli soruşturmaların bulunduğu öğrenilirken, Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon bu iddiaları kabul etmemişti. Afyon, zarar ettiklerini ileri sürmüştü.

>>Haber Merkezi