Yunanistan'dan gelip Kayseri'nin o ilçesine yerleştiler
Develi'nin o mahallesi gezilecek bir mekan olurken aynı zamanda tarihi bir yolculuğa çıkarıyor. Geçmişte Ermeni ve Rumlarında yerleştiği o mahallenin tarihi ve tüm detaylar Kayseri Anadolu Haber'de..
Develi, yüzyıllar boyunca çeşitli medeniyetlerin önemli yerleşim yerlerinden biri olmuştur. İlk yerleşme tarihi tam olarak tespit edilememişse de; Develi ve civarında oldukça eski dönemlere ait yerleşim izlerine rastlanılmaktadır.
Develi Aygösteren evleri 1924 yılına kadar ermeni ve Rumlar'ın ( Karamanlılar) yaşadığı eski Aygösteren mahallesi çoğu 1800'lü yılların sonu 1900'lü yılların başından yapılmış tarihi bir ev ve konaklarla tarihi yolculuğa çıkarıyor.
1925 yılındaki nüfus mübadelesiyle mahalledeki yetmişe yakın aile Yunanistan'a gönderilmiş. Yunanistan’dan gelen ailelerin bazılarıda bu mahalleye yerleştirilmiş. Buradaki evler son zamanlarını yaşıyor. Rumlar ( Karamanlılar) Türkçe konuşurlardı.
Develi ilçesi aynı zamanda Kültür ve Turizm’de tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Bugünkü Gümüşören köyünde bulunan "Fraktın kabartmaları" olarak bilinen yazıtta Hitit Krallarından 3. Hattuşiliş tasvir edilmektedir. Ayrıca Taşçı ve Öksüt köyünde de benzer kabartmalar vardır. Erciyes Dağı üzerinde Kızık Köyü'nün 5 km kadar kuzeydoğusunda Gereme olarak bilinen Roma dönemine ait eserler, o döneme ait şehir kalıntısı Kaya Kilisesi ve Tümülüsler bulunmuştur. Bu yer Hz. İsa'nın havarilerinden St. Paul tarafından kurulmuştur. İlçemizde kayalar içerisine oyularak yapılan ibadethane, Kaya Kilisesi konut olarak kullanılan mekanlar Develi'de en fazla görülen tarihi eserlerdir.
Çomaklı, Çukuryurt, Tombak, Şahmelik, Ayşepınar, Öksüt ve Küçükkünye mahallelerinde bu tür iskan yerlerine rastlanır. Bugünkü Yukarı Develi'nin Selçuklular zamanında önemli bir merkez olduğu, şehir içinde yer alan kale, cami, türbeden anlaşılmaktadır. Diğer önemli eserler ise Sivas-i Hatun (Ulu Cami) ve Fatih Cami (Eski A.Everek Kilisesi)' dir. Bunun dışında Dev Ali Türbesi, Seyyid-i Şerif Türbesi, Hızır İlyas Türbesi, Epçe Sultan Türbesi ile Havadan mahallesinde bulunan külliye ve Osmanlılar zamanında Şıhlı Kasabasına yapılan Hamidiye Medresesi, Develi ve Zile' deki tarihi çeşmeler, Aygösten Rum evleri, Çaylıca ve Ayvazhacı mahalleleri Asmalı mağara evleri ve Yaylacık köyünde bulunan kilise kalıntılarıdır.
Doğal turizm yerleri ise; Aksu ve Beleşme Yaylası, Sultansazlığı (Kuş Cenneti), Zile Acısu (çamur banyosu), Köşkpınar Mesire Yeri ve Elbiz Parkı, Küçük Künye Mahallesi çevresindeki karstik mağara ve şelaleler, panoramik görüntüler ve "Perilin" mağarası, Homurlu su kaynağı ve şelalesi Develi Dağları ve Toroslar kesiminde kara avcılığı için uygun alanları; Zamantı Nehri (Su ürünleri avcılığı ve Sportif amaçlı turizm), Yazıçam Ormanları, Çardak Başı, Büğleyen Suyu, Göğcesu, Sarıca su sarnıçlarıdır.
İlçede Mustafa Aksu Kültür Merkezi içerisinde Tiyatro ve Sinema Salonu mevcuttur. Ayrıca Seyrani Halk Kütüphanesi adı altında kütüphane hizmet vermektedir. Kültürel Etkinlik olarak her yıl Ağustos ayının ikinci haftasında geleneksel Âşık Seyrani Kültür ve Sanat Festivali yapılmaktadır.