Yurdagül: 'Türkiye trans yağ konusunda AB ve ABD'den daha ileride'

Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD) 'Gıdada Bilgi Kirliliğine Son' toplantılarına Kayseri'de devam etti.

Yurdagül: 'Türkiye trans yağ konusunda AB ve ABD'den daha ileride'

Gerçekleşen toplantıda konuşan MÜMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Metin Yurdagül, “Türkiye trans yağ konusunda AB ve ABD’den daha ileride” dedi.
 
"TÜRKİYE’DEKİ MARGARİNLERDE TRANS YAĞ YOK"
 
Türkiye’de üretilen margarinlerdeki trans yağ konusuna açıklık getiren ve esas önemli riskin trans yağlar olduğunu belirten MÜMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Yurdagül, MÜMSAD’ın girişimi ve tamamen gönüllü yaklaşımı ile Türkiye’de üretilen margarinlerde trans yağ içeriğinin yapılan büyük yatırımlarla 2006’da kaldırıldığını söyledi. Türkiye’de üretilen margarinlerde trans yağ oranı yüzde 1’in altında olduğu için ‘trans yağ yoktur’ beyanı yapılabileceğini kaydeden Yurdagül, şöyle sürdürdü: “AB'de henüz ortak bir karar yok yüzde 2'nin altı konuşuluyor. FDA geçen yıl ABD’de kısmi hidrojenasyon yönteminin (trans yağın) kaldırılacağını ve bunun için de 3 yıllık bir geçiş süresi (2018’e kadar) tanınacağını beyan etmişti. Gururla söylüyoruz ki trans yağ konusunda Türkiye AB ve ABD’den çok daha ileridir ve trans yağın margarinlerden uzaklaştırılmasında Türkiye margarin endüstrisi örnek oluşturmaktadır. Türkiye’de 9 yıldan beri modern teknolojilerle üretilen margarinlerde trans yağ bulunmamakta ve ambalajlarında ‘Trans yağ içermez/yoktur’ logosu yer almaktadır.”
 
"MARGARİN KOLESTROL İÇERMEZ"
 
147 yıllık bir geçmişi olan margarinin Türkiye’de tamamen bitkisel yağlardan üretildiğini vurgulayan Başkan Yurdagül, bu nedenle hayvansal kökenli yağların aksine margarinin kolesterol içermediğini de söyledi. Yurdagül, “Türkiye’de üretilen margarinler yüzde 100 bitkisel bazlı olduğundan kolesterol içermez. Ayrıca kase margarinlerin yağ içeriği yüzde 60, paketlerin ise yüzde 70’dir. Bu nedenle aynı miktar margarin, sıvı yağlara göre yüzde 30-40 daha az enerji verir” dedi. Yurdagül, Amerikan Kalp Derneği ve Avrupa Kardiyoloji Birliği’nin sağlık rehberlerinde de margarinin alternatif bir yağ olarak önerildiğine dikkat çekti. 
 
"HER SÖYLENENE İNANMAYIN"
 
Son yıllarda sağlık ve beslenme konularının popüler hale gelmesiyle ortaya çıkan bilgi kirliliğinin önüne geçmek için 2007’den beri MÜMSAD’ın gönüllü çalışmalar yürüttüğünü hatırlatan Yurdagül, “Güncel takip ettiğimiz bilimsel verileri uzman, profesör ve akademisyenler eşliğinde inceliyor, ardından kamuoyu ile paylaşıyoruz. Tüketicilerimize tavsiyemiz, sadece bildiğiniz ve güvendiğiniz firmaların ürünlerini, ambalaj bilgilerini okuyarak satın alın ve kullanın. Bu konuda her söylenene inanmayın” dedi.