Yurt Dışından Telefon Almak Hayal Olacak!

Yurt dışından getirilen akıllı telefonlar için IMEI kayıt ücretlerine büyük zam yapılması bekleniyor. Yapılacak zamla birlikte yurt dışından telefon almak hayal olacak. Peki, yapılması beklenen zam ile IMEI tutarı ne kadar olacak? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberinde…

Yurt Dışından Telefon Almak Hayal Olacak!

Yurt dışından telefon almak, IMEI kayıt ücretlerine yapılacak zamla birlikte hayal olacak.

Yurt dışından getirilen telefonlar için alınan harç tutarına IMEI kayıt ücreti deniliyor. IMEI kayıt ücretleri, vergi, ceza veya harç gibi kalemlerdeki maktu tutarlar gibi Yeniden Değerlendirme Oranı (YDO) esas alınarak belirleniyor. Yeniden Değerlendirme Oranı, Ekim ayında açıklanan ve bir önceki yılın aynı dönemine göre Yurtiçi Üretici Fiyatları Genel Endeksi'ndeki (Yİ-ÜFE) ortalama fiyat artış oranına dayanmaktadır. Bu nedenle, Ekim ayında açıklanacak olan YDO, 2025 yılı için geçerli olacak vergi ve harç artışlarına da dolaylı olarak etki edecektir.

45 bin TL olacak!

Vergi uzmanı Ozan Bingöl, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımla 2025 yılı için YDO'nun yaklaşık yüzde 45 civarında olacağını tahmin ettiğini ifade etti. Bingöl’ün tahminlerine göre, IMEI kayıt ücreti 31.692 TL'den 45.953 TL'ye çıkabilir. Bingöl, 'Ekim ayında enflasyon oranı sıfır bile olsa, YDO'nun yüzde 42,76 olacağı ve IMEI kayıt ücretinin 45.243 TL olabileceğini' ifade etti.

IMEI kayıt ücretleri 2023 yılında iki kez değişerek tavan fiyatları görmeye başladı. 2023'te önce 6.091 TL, ardından 20.000 TL oldu. 2024 yılı için geçerli olan ücret ise 31.692 TL olarak güncellenmişti.