Yüzyıllık hayal gerçek oldu!

Türkçü düşünür İsmail Gaspıralı 1883'te kurduğu Tercüman gazetesinde 'Dilde, fikirde, işte birlik' sözüyle Türk halkını dayanışmaya çağırdı. Geçtiğimiz ay 34 harften oluşan Ortak Türk Alafbesi üzerinde uzlaşıldı. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde...

Yüzyıllık hayal gerçek oldu!

Rusya'da Türkçülük ve yenileşme hareketinin öncülerinden İsmail Gaspıralı'nın hedefi Türk halkının ortak bir dil anlayışının olmasıydı. Dilde, fikirde ve işte birlik sözüyle hareket eden Gaspıralı'nın yüzyıllık hayali gerçek oldu. Geçtiğimiz ekim ayında Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu, 34 harften oluşan Ortak Türk Alfabesi önerisi üzerinde uzlaştı.

İsmail Gaspıralı Ve “Dilde Birlik” Fikri Üzerine isimli çalışmada yer alan bilgilere göre, Gaspıralı, Tercüman gazetesinde, bütün dünyadaki Türklerin anlayabileceği ortak bir dil geliştirmeye çalıştığı ve bu dilin de Osmanlı Türkçesi olmasını istedi.

Yüzyıllık hayal gerçek oldu!

Ancak, Osmanlı Türkçesi dilinde Arapça, Farsça terkip ve ibarelerle dolu olması nedeniyle diğer boyların Türkçeyi anlamaları zorlaşıyordu.Gaspıralı bu terkip ve ibareleri attı, yerlerine Kırım ve diğer coğrafyalardaki lehçelerden alıntılar yaptı.

Ortak alfabe 34 harften oluşacak!

Türk Akademisi ve Türk Dil Kurumu işbirliğiyle 9-11 Eylül tarihlerinde Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de gerçekleştirilen Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu'nda Türk dilleri için ortak alfabe projesine ilişkin karar sonuçlandı.

Türk halkları arasında karşılıklı anlayış ve işbirliği teşvik etmek ve dil mirasını korumak amacıyla alınan karar ile birlikte 34 harften oluşan Ortak Türk Alfabesi önerisinde uzlaşıldı.

Her harf Türk dillerinde bulunan farklı fonemleri temsil edecek...