Zamlar belli oldu

Kamu işçilerinin zam oranı belli oldu. Buna göre en düşük kamu işçisi ücretine 500 TL zam yapıldı. Peki, işçiler ve sendikalar bu duruma ne diyor?

Zamlar belli oldu

EN DÜŞÜK ÜCRETE 500 TL ZAM

Hükûmet ile işçi konfederasyonlarının bir süredir üzerinde anlaşmaya varmaya çalıştığı, kamu kurum ve kuruluşlarındaki 700 binden fazla işçiyi ilgilendiren 2021 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü imzalandı. Türk-İş ve Hak-İş'in, 31 Mart'ta başlayan görüşmelerde birlikte değerlendirdiği taleplere göre, en düşük işçi ücretine 500 TL zam yapıldı.

MEMNUN OLAN DA VAR, OLMAYAN DA

Kayseri'deki kamu işçisi temsilcileri zam oranlarıyla ilgili gazetemize konuştu. Türk-İş Kayseri Temsilcisi İdris Güven ile Öz Sağlık İş Kayseri Şube Başkanı Emre Kocaman zam oranlarının işçileri memnun ettiğini belirtirken, DİSK Kayseri Şube Başkanı Cumali Sağlam ise, zamların enflasyon rakamları altında olduğunu ve işçiyi mutlu etmeyeceğini ifade etti.

SOSYAL YARDIM VE KIDEM TAZMİNATIYLA EN AZ YÜZDE 22 ZAM

2 yılda bir, Hükûmet ve Türk-İş arasında imzalanan 2021 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü ile ilgili olarak gazetemize açıklamada bulunan Türk-İş Kayseri Temsilcisi İdris Güven, protokolden çıkan sonuçları olumlu bulduklarını ifade etti. Güven, "Protokolde çıkan sonuçlara göre, 696 sayılı KHK ile daimi işçi kadrosuna geçen işçiler, kıdem tazminatı ve sosyal yardımlarla birlikte yüzde 34'e yakın, diğer kamu işçileri ise yüzde 22, 23'e varan oranda zam aldı. Bu bakımdan protokol sonuçları işçiler adına olumlu oldu. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." dedi.

İLK KEZ YILIYLA İLGİLİ ZAM YAPILDI

Güven, ilk kez bu yılki protokolde kıdem yılıyla ilgili zam yapıldığını belirterek, bu gelişmenin de işçiler adına olumlu sonuçlar doğurduğunu ifade etti.

"MEVCUT ÜLKE KOŞULLARINA GÖRE RAKAMLAR İYİ"

Kayseri'de 2 bine yakın sağlık çalışanı üyesi bulunan Öz Sağlık İş Sendikasının Kayseri Temsilcisi Emre Kocaman da, söz konusu rakamları olumlu bulduklarını ifade etti. Kocaman, "Alınan zam oranları işçiler adına güzel. Ayrıca konfederasyonların bir araya gelerek gücünü göstermi şolması da gurur verici bir durum. Konfederasyonlar ilk 6 ayda yüzde 20, 800 Lira ise seyyanen zam istemişti ancak ülkenin içinde bulunduğu koşullar göz önünde bulundurulduğunda bu zam oranları işçileri memnun edecek düzeyde." dedi.

"ZAMLAR İŞÇİYİ MEMNUN ETMEDİ"

DİSK Kayseri İl Temsilcisi Cumali Sağlam ise, iki sendikanın aksine, söz konusu zamların, mevcut enflasyon rakamları karşısında anlamlı olmadığını ifade etti. Sağlam, "Zamlar işçilerin taleplerini karşılamıyor, çünkü pandemi sürecince her şeye yüzde 100'ün üzerinde zam geldi. İşçiler bugün sürekli bizi arayıp bu zamlarla nasıl geçineceklerini sordular. Dolayısıyla bu zamlar işçileri memnun etmedi." diye konuştu.

"ZAMDAN SENDİKA DEĞİL, İŞÇİ MEMNUN OLMALI"

Sağlam, diğer sendikaların zamla alakalı memnuniyet belirtmesiyle ilgili olarak ise, "Zamlardan sendikaların değil, işçilerin memnun olmaması lazım ama ne hikmetse hükumetten yana oldukları için, çok da fazla söyleyecekleri bir şey yok. Çünkü bağımsız değiller, siyasetten kopuk değiller, çıkıp grev yapma şansları da yok. Bir sendika zamdan işçi memnunsa memnun olur. Ama bakıyorsunuz, ülkenin mevcut koşulları ve enflasyon rakamlarına göre bu zamlar bir ay sonra zaten bir anlam ifade etmeyecek, eriyecek." ifadelerini kullandı.

>>Selma Kara