Zammı beğenmediler!

Aralık ayı enflasyon oranlarının açıklanmasıyla birlikte 2022 yılı memur ve memur emeklilerinin maaş zam oranı belli oldu. Memur ve memur emeklisine yüzde 5+22,48 işçi emeklisine yüzde 25,48 zam yapılacak.

Zammı beğenmediler!

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) ilan ettiği rakamlara göre enflasyon 1 ayda %13,58 arttı ve 2021 yılının tamamı için %36,08 oldu. Bu verilerle birlikte memur ve memur emeklilerine verilecek enflasyon farkıyla işçi, esnaf ve çiftçi emeklilerinin aylıklarına yapılacak zam oranları kesinleşti.  Buna göre memur ve memur emeklileri bu aydan itibaren yüzde 5 toplu sözleşme zammının yanı sıra yüzde 22,48 de enflasyon farkı alacak. Böylece maaş ve aylıklara yapılacak toplam zam oranı yüzde 27,48 olacak.

Yeni zamlarla birlikte En düşük memur maaşı 4 bin 444 liradan 5 bin 665 liraya, en düşük memur emeklisi aylığı 3 bin 166 liradan 4 bin 37 liraya çıktı.

Eski SSK'lı ve Bağ-Kur'lu emeklilerin aylıklarına ise toplu sözleşme zammı verilmiyor. Bu emeklilerin aylıklarına sadece geçmiş 6 aylık enflasyon oranı kadar yani yüzde 25,48 oranında zam yapıldı. Böylece en düşük işçi emeklisinin aylığı bin 626 liradan 2 bin 41 liraya, en düşük esnaf emeklisinin aylığı bin 764 liradan 2 bin 214 liraya, en düşük çiftçi emeklisinin aylığı da bin 663 liradan 2 bin 87 liraya çıktı.

Zam oranları ve enflasyon rakamlarını Anadolu Haber’e değerlendiren CHP İl Başkanı Ümit Özer, Eğitim Bir Sen Kayseri Şube Başkanı Aydın Kalkan ve Kamu-Sen İl Temsilcisi Kamil Ünal’ın ortak görüşü enflasyon rakamlarının bir zam olmadığı, en yakın  zamanda memur ve emeklisine ek zam yapılması gerektiği  yönünde.

Ümit Özer:  “Memurlarımızı açlığa terk ettiler”

CHP İl Başkanı Ümit Özer, enflasyon yüzde 36,08 açıklanırken, memur ve memur emeklisine sadece yüzde 5+22 oranında zam yaptıklarını belirterek, “Bu sadece göz boyamaktır. Memurlarımızı yine açlığa terk ettiler. Acilen bir iyileştirme yapılması gerekmektedir. Ek zam şarttır” dedi.

Aydın Kalkan: “Kamu çalışanlarının alım gücü düştü”

Eğitim Bir Sen Kayseri Şube Başkanı Aydın Kalkan, 15 Ocak’a kadar ek zammın yetiştirilmesi gerektiğini ifade ederek, “15 Ocak’ta kamu çalışanı arkadaşlarımıza yüzde 27,48 civarında bir zam gelecek. Bu bir zam değil enflasyonun karşılanmasıdır. Bunu biz zam olarak görmüyoruz. Ek zam talebimiz var zaten. Daha önce de genel merkez aracılığıyla bunu gündeme taşımıştık. Cumhurbaşkanı'yla, Çalışma Bakanı'yla görüşmeler devam ediyor. Bizler talebimizi yineliyoruz. Kamu çalışanlarının alım gücü düştü. 15 Ocak'a yetişecek şekilde açıklanan enflasyon rakamının üzerine bir iyileştirmenin, bir ek zammın yapılmasını talep ediyoruz” diye konuştu.

Açıklanan enflasyon rakamının marketlerdeki fiyatlarla uyuşmadığını söyleyen Kalkan, “TUİK'in açıklamış olduğu rakamlar bunlar. Neye göre açıklanıyor? Torbamızda ne var onu tam da bilmiyoruz ama alım gücümüz de bir kayıp var.  Ondan dolayı da ek zam talebimizi yeniliyoruz” şeklinde konuştu.

Kamil Ünal: “%5 zam yapmak hiçbir vicdana sığmaz”

Kamu-Sen İl Temsilcisi Kamil Ünal da enflasyon farkının zam olmadığını, ek zam ve refah payının kaçınılmaz olduğunu anımsattı. Enflasyona yılbaşı gecesi yapılan doğalgaz, elektrik ve akaryakıt fiyatları ile vergi, harçlar ve ulaşıma gelen zamların da dâhil olmadığını sözlerine ekleyen Kamil Ünal, konuşmasının şu şekilde sürdürdü:

“Enflasyon rakamlarına, son yapılan zamlar eklendiğinde cebimize yansıyan gerçek enflasyonun %36,08’in kat be kat üzerinde olduğu ortaya çıkıyor. Uzun zamandan beri döviz kurlarında yaşanan artışın enflasyonu tetikleyeceğini ifade etmekteydik. Görülüyor ki, döviz kurundaki artış hayatımızın her alanında fiyatları doğrudan etkiliyor. Artık aylık enflasyonun çift haneli rakamlara ulaştığı bu dönemde memurlara ve emeklilere 6 ay için %5 zam yapmak hiçbir vicdana sığmaz. Ortaya çıkan enflasyon farkını bir lütufmuş yeni bir zammış gibi göstermek doğru değildir. Enflasyon farkı memur ve emeklilerin 2021 yılında eriyen maaşlarının geç kalmış ve yetersiz bir telafisidir.”

Memur ve emekliler için bıçak kemiğe dayanmıştır diyen Ünal, “ Bu enflasyon rakamları karşısında tarafların bir araya gelmesi, 2022 ve 2023 yılı zamlarının yeni ekonomik gerçekler ışığında belirlenmesi kaçınılmaz olmuştur. Bunu sağlamanın yolu memurlara ve emeklilere gerçek anlamda maaş artışı getirecek ek zam ve refah payı talebimizin hayat bulmasından geçmektedir.  Memur ve emeklilerimiz için artık bıçak kemiğe dayanmış, bu bütçeyle yaşamak imkânsız hale gelmiştir. Ek zam ve refah payı olmadan, %5+7 ile 2022 yılının sonu, memur ve emekli için karanlıktır” ifadelerinde bulundu.

Yeni zamlara göre 2022 memur maaşları şu şekilde:

En düşük memur maaşı: 5.665

En düşük memur emeklisi aylığı: 4.037

En düşük işçi emeklisi aylığı: 2.041

En düşük esnaf emeklisi aylığı: 2.214

En düşük çiftçi emeklisi aylığı 2.087