Zararımız çok büyük

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, günlük bazda 5 yüz milyon dolar zarar edildiğinin altını çizerek, 'Bu kesintiden sanayici etkilenmiş gibi görünse de büyük ölçekte tüm ülke zarar görür' dedi.

Zararımız çok büyük

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank kesinti ile ilgili İran'ın geçen hafta iletim hatlarında kaçak olduğunu ve düzeltmek için 10 güne ihtiyaç olduğunu bildirdiklerini söylemişti. Bunun üzerine Türkiye’de ki tüm OSB’lerde elektrik kesintisi kararı alındı. Kayseri’de de Organize Sanayi Bölgesi bugün de dâhil olmak üzere üç gündür kapalı. Bu akşam iş çıkışı sonrası Mimar Sinan Organize Sanayi Bölgesi, İncesu Organize Sanayi Bölgesi ve Serbest Bölgede de makinalar duracak. Dönüşümlü olarak 3’er gün elektrik kısıntısı yaşanacak.

Üretim kaybımız var ama yapacak bir şey yok

 

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, Kayseri’de yer alan Organize Sanayi Bölgeleri’nde dönüşümlü olarak elektrik kesintisinin olacağını hatırlatarak, “Firmalarımız şu anda tatil vermiş durumda. Dolayısıyla ülkenin bir enerji darboğazında olduğu günlerde sanayicilerimiz de bu işe hakikaten harfiyen riayet ediyorlar. Bu zor günleri de atlatacağız. Üretim kaybımız elbette var ama yapacak da şu anda bir şey yok” diye konuştu.

Elektrik kesintisinin sürekli olmayacağının altını çizen Başkan Büyüksimitci, “Sayın Bakanla yaptığımız bir toplantı vardı pazar günü. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız ve Sanayi Bakanımızla bir toplantı yaptık. Üç saatten fazla süren bir toplantı. Sayın Bakanımız bunun geçici bir süre olduğunu ve bu haftaki kesintilerle elektrikle ilgili sıkıntı kalmayacağını söyledi. Kendisi söyledikten sonra da olmayacağını düşünüyoruz.  Elektrik kesintisi yalnızca bu hafta yalnız doğalgaz ile ilgili sıkıntının ayın 31’ne kadar devam edeceğini biliyoruz” ifadelerinde bulundu.

 

Üretim yapılamıyor ve ihracat yapılamıyor

Sanayicilere kullandığı elektriğini yalnızca yüzde 10’nunun verildiğini anımsatan Büyüksimitçi, “Şu anda enerji olmadığı için üretim yapılamıyor, ihracat yapılamıyor. Bir takım firmalar sadece ofisle ilgili çalışmalar yapıyorlar. Çünkü yüzde onluk bir sınırlama var. Sadece kullandığı elektriğin yüzde onunu kullanabiliyor. Dolayısıyla bu üç günlük süre sonunda herkes normal rutin çalışmasına geçer. Çalışanların çoğuna izin verildi zaten yarın işlerinin başına dönecekler” dedi.  

2021’de ciddi büyüme yaşandı

 

Büyüksimitci, elektrik kesintisinin nedenine de değinerek, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Dünyada elektrikle ilgili büyük bir sıkıntı var. Biliyorsunuz Çin'de de fabrikalar şu anda elektriği kısıntılı alıyor. Avrupa'da keza öyle. Kış şartlarının Türkiye'de çok ağır geçmesi doğal gaza olan talebi ve elektriğe olan talebi artırdı. Artı 2021 yılında Türkiye ekonomisi özellikle sanayi yatırımları anlamında kapasite kullanımı alanında çok ciddi bir büyüme yaşadı. Dolayısıyla enerjiye olan talep arttı. Tabii yağışın çok az olması da elektrik üretimini etkiledi. Barajların doluluk oranıyla ilgili de sıkıntı var. Şu anda hem hidroelektrik santrallerimizde yeteri kadar su olmamasından kaynaklı bir enerji sıkıntımız var. Bir de doğal gazla ilgili hem artan talep hem de üzerine yaşanan bu doğalgaz arızası yüzünden yaklaşık otuz milyon metreküplük bir gaz akışının durması bu olaya sebep oldu. Bir şekilde Enerji Bakanı'mızın da ifade ettiği toplantıda yenilenebilir enerji kaynaklarına dönme ve acil tedbirlerle bunları kısa sürede aşacağımız kanaati oluştu bizlerde de.”

Devletin sanayicinin zararını karşılamayacağını sözlerine ekleyen Büyüksimitci, “Pandemi döneminde de böyle kapanmalar yaşadık. Devletin böyle büyük bir zararı karşılayabileceğini ben düşünmüyorum. Bir şekilde bunu toplum olarak hep birlikte karşılamış olacağız. Bu üretimin durdurulmasının en büyük zararı tabii ki sanayicilerde şu anda. Konutlarda bir elektrik ve doğal gaz kısıtlamasına gidemeyeceğimize göre devlet sanayide böyle bir kısıtlama yaptı. Bu yükü sanayiciler almış olacak” diye konuştu.

Bu kesinti tüm ülkenin zararına

Konutlarda da bir elektrik kesintisi yaşanmasına ihtimal vermideğini dile getiren Büyüksimitci, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Hepimiz akşam eve gittiğini düşünürsek yansımaz. Zaten bunun geçici bir süre olduğunu düşünüyorum. Herkesin enerji tasarrufuyla ilgili çok daha dikkatli olması gerektiğini düşünüyorum. Artık enerjinin çok kıymetli olduğunu hepimiz daha iyi anladık. Hem fiyat olarak çok ciddi maliyeti olmaya başladı hem de bulunabilirlik olarak dünyada da bu iş sıkıntılı. O yüzden biz elimizden geldiği kadar enerji tasarrufu yapacağız evlerimizde de. Çünkü herkesin bu dönemde birlik beraberlik içerisinde destek olması gerekiyor. Bizim fabrikalarımızın çalışmaması ülkenin zararına olan bir durum. Küçük ölçekte bakarsak sanayicilerin zararı gibi görünüyor bu kesinti ama aslına bakarsanız tüm ülkenin zararına olan bir durum. Çünkü bizim üretmemiz gereken bir dönemdeyiz. Üretimi aksatmadan devam etmek zorundayız. O yüzden herkesin bu düşünceyle fazla yanan bir lambayı bile kapatmış olması bu dönemde çok önemli.”

Zarar büyük!

Büyüksimitci, kesinti ile ilgili doğacak toplam zararın hükümet yetkilileri tarafından hesaplanacağını söyleyerek, “Bizim gayrisafi yurt içi hasılamızdan gidersek mal ve hizmetler toplamı 2 milyar dolar. Bunu üretime yansıtırsak günlük 1 milyar dolardır. Bunu kısıntıyla en az herhalde 5 yüz milyon dolar gibi bir rakama tekabül eder. Yani böyle kaba bir hesap yaparız ama bu çok doğru bir hesap da olmaz. Hiçbir veriye dayanmıyor, sadece tahmin olur.

>>Dilek Bayram