Zirvelerde 100. Yıl...

Türk Dağcılığının başlangıcı olarak kabul edilen 28 Ağustos 1924'de Miralay (Albay) Cemil Cahit Toydemir ve yanındaki askerlerle Erciyes dağına yapılan zirve tırmanışının 100. Yıl dönümünde yurdun çeşitli illerinden gelen 80 dağcı aynı günde (28 Ağustos 2024) Erciyes dağına başarılı bir çıkış gerçekleştirdi.

Zirvelerde 100. Yıl...

Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Prof.Dr. Ersan Başar’ın da bizzat katıldığı bu anlamlı tırmanışa Hacılar Belediyesi, Kayseri Dağcılık İl Temsilciliği ve TDF Ana sponsorları Kaya Trainine ile Utopeak lojistik destek sağladı.

ÖNCE TÖREN, ARDINDAN SERGİ…

27 Ağustos 2024 Salı günü Hacılar İlçesi – Cumhuriyet  Alanında toplanan dağcılar saygı duruşundan sonra İstiklal Marşımızı coşkuyla seslendirdi. 
Törende TDF Başkanı Prof. Dr. Ersan Başar ile Hacılar Belediye Başkanı Bilal Özdoğan kısa birer konuşma yapıp, Erciyes Dağına 100. Yıl anısına zirve tırmanışı yapacak olan dağcılara başarılar diledi. Daha sonra yemeğe geçildi ve akabinde de Hacılar Kültür Merkezi’ndeki Dağcılıkla ilgili fotoğraf sergisi  TDF Başkanı Ersan Başar, Hacılar Belediye Başkanı Bilal Özdoğan, Kayseri’nin tanınmış duayen dağcıları Mithat Ulutop, Tekin Küçüknalbant , Nihat Karakaya ve Dağcılık İl Temsilcisi İsmail Yılmaz tarafından  kurdelesi kesilerek açıldı. Mithat Ulutop, Tekin Küçüknalbant, Nihat Karakaya ve İsmail Yılmaz’a TDF Başkanı Prof. Dr. Ersan Başar  birer plaket verdi. Duayen dağcılar , Erciyes Dağı tırmanışına katılmaya gelen salondaki dağcılara  ve konuklara geçmişteki anılarından  kısa notlar aktardı.

Zirvelerde 100. Yıl...

TEKİR YAYLASINA HAREKET ve ÇOBANİNİ’NDE KAMP…

Hacılar İlçesinden otobüsle Tekir Yaylasına geçen dağcılar, burada teleferikle 1. İstasyona kadar çıktıktan sonra  yürüyerek Çobanini kamp yerine ulaştı.  Çadırlar kuruldu. Gruplar halinde etrafı gezen ve TDF Başkanı Ersan Başar ile fotoğraf çektiren dağcılar, akşam saatlerinde yapılan teknik toplantı sonrasında istirahate çekildi.

Zirvelerde 100. Yıl...

SABAHA KARŞI TIRMANIŞ BAŞLADI…

28 Ağustos 2024 Çarşamba günü sabaha karşı saat 03.00’de kamptan ayrılarak zirveye kareket eden gruplar, Kanal Boyu, Kahvaltı kayalıkları,  Sol Kulvar, Hörgüç Kaya yanından güneşin ilk ışıklarıyla beraber  Doğu zirveye , oradan  da daha batıdaki  3.917 metre yükseklikteki  (büyük)  Ana zirveye ulaştı.
100 yıl önce Miralay (Albay ) Cemil Cahit Toydemir ve beraberindeki askerlerin  gerçekleştirdiği  Türk Dağcılığının  başlangıcı olarak kabul edilen tırmanışta TDF tarafından yaptırılan Üçgen şeklindeki metal  anıt  Erciyes dağındaki mağaranın üzerine monte edildi.
Dağcılar ellerindeki Türk bayraklarını ve kulüplerinin flamalarını  açarak İstiklal Marşımızı seslendirdi. Burada biraz dinlenen ve fotoğraf çekimi yapan dağcılar, saat 09.00 civarında  Şeytan Deresi’nden inişe geçti.
Saat 12.30’da Çobanini kamp alanına ulaşan dağcılar, burada 2 saatlik bir dinlenmeden sonra çadırlarını söküp yürüyerek 1. Teleferik İstasyonuna vardı. Ekipler , Tekir Yaylası’ndaki Gençlik Spor İl Müdürlüğü tesislerinin önünde br araya geldi. 
80 dağcının katılımıyla başarılı bir şekilde gerçekleştirilen Dağcılığının 100. Yıl dönümü etkinliği, Tekir Yaylasındaki Gençlik ve Spor Tesisleri yanında katılım belgelerinin verilmesiyle sona erdi.

Zirvelerde 100. Yıl...

100.   YILA YAKIŞTI…

Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Ersan Başar, Zirvelerde 100. Yıl etkinliğinin  başarılı bir şekilde sonuçlandığını belirterek ‘ Erciyes Dağı ülkemizin en önemli dağlarından biridir. Türk dağcılığı 100 yıl önce burada başlamıştır. Bu görkemli dağa ilk tırmanışı gerçekleştiren Albay Cemil Cahit Toydemir ve beraberindeki askerlerimizi rahmet ve saygıyla anıyorum.Zirveye  konulan metal anıt gerçekten 100. Yıla çok yakıştı.  Yurdun çeşitli illerinden gelerek bu anlamlı tırmanışa katılan  tüm dağcılarımızı içtenlikle tebrik ediyorum. Hacılar Belediyesi başta olmak üzere Gençlik ve Spor İl Müdürlüğümüze, Kayseri Dağcılık İl Temsilcimize, Jandarma Arama Kurtarma /JAK) komutanlığına, TDF Ana Sponsorları Kaya Training ile Utopeak’a katkıları ve destekleri için teşekkür ediyorum. ‘ diye konuştu. 

Zirvelerde 100. Yıl...FOTOĞRAFLAR: Bekir DEMİRAĞ