Zorunlu trafik sigortası zam oranı belli oldu

Zorunlu trafik sigortası zam oranı belli oldu. Zam oranı artırıldı. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberinde…

Zorunlu trafik sigortası zam oranı belli oldu

Zorunlu trafik sigortası zam oranı belli oldu. Zam oranı artırıldı.

Sigorta ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmeliğine göre zorunlu trafik sigortasının aylık artış oranı belirlendi.

Zorunlu trafik sigortasının aylık artış oranı 2024 yılı itibariyle yüzde 5 olarak belirlendi. Yeni yılın ilk 4 ayında yüzde 5 olarak uygulanacak oran, 2023 yılının Mayıs ayında yüzde 2 olarak uygulanmaya başlamıştı.

Yeni yılın gelmesiyle uygulanmaya başlayacak olan trafik sigortası azami prim,, 2024 Mayıs ayından itibaren ‘hasar maliyet endeksi’ne göre belirlenecek. Hasar maliyet endeksine göre her ayın bir önceki ayının azami prim tutarları üzerinden artırılacak.

Hasar maliyet endeksi hesaplanırken asgari ücretin belirlenmesiyle artış oranı dikkate alınarak yüzde 45 etkili olacak. Yine asgari ücret artış oranı dikkate alınarak, TÜİK'in açıkladığı yedek parça ve aksesuar fiyat artış oranı yüzde 30, motorlu araç fiyat artış oranı yüzde 15 ve araçların bakım onarım fiyat artış oranı yüzde 10 ağırlıkta etkili olacak.

Kurul, oranı sıfıra kadar indirmeye veya iki katına kadar artırarak uygulama yetkisine sahip.