Av. Mehmet Emin Hamurcu

Miras malları nasıl paylaşılır ?

Av. Mehmet Emin Hamurcu

Miras bırakanın vefat etmesi ile birlikte üzerine kayıtlı olan mallar, alacaklar ve borçlar yani tüm aktif ve pasif mal varlıkları mirasçılarına geçer. Bu durumda mirasçıların hakları ve sorumlulukları soru cevap şeklinde bu yazımızda kısa bir şekilde ele alınmıştır. 

1. Muris vefat ettikten sonra yapılması gereken ilk işlem nedir?

Murisin vefat etmesinden sonra işlem yapılabilmesi için murisin mirasçısı olduğuna dair mirasçılık belgesi alınması gerekmektedir. Yapılacak işlemlerde ve açılacak davalarda mirasçılığınızı ispat edecek mirasçılık belgesi zorunludur. Bu nedenle noterden mirasçılık belgesi çıkartabileceğiniz gibi Sulh Hukuk Mahkemelerinden veraset ilamı da alınabilir.

2.Miras bırakanın borçları mirasçılara geçer mi?

Miras bırakan (muris) vefat etmesiyle beraber murisin alacakları, malları, taşınmazları mirasçılara geçtiği gibi borçları da mirasçılara geçmektedir. Murisin borçlarından ötürü mirasçılar da artık sorumludur. 

3. Mirası ret edebilir miyim?

Mirasçılardan her birinin mirası ret etme hakkı vardır. Murisin vefatının öğrenilmesi ile beraber 3 aylık hak düşürücü süre içerisinde mirası ret etmek isteyen mirasçı Sulh Hukuk Mahkemesine dava açarak mirası ret edebilir. 

4. Miras payımı nasıl öğrenirim ?

Mirasçılık belgesi çıkardıktan sonra çıkarılan belgede murisin terekesi belli miktarda pay kabul edilir. TMK gereğince de paylar miras hakkı oranında bölünerek açıkça yazılır. Bu nedenle çıkarılan mirasçılık belgesinde açıkça miras payı yazıldığından miras payınızı öğrenebilirsiniz.

5. Miras kalan taşınmaz nasıl satılır?

Miras kalan mallar üzerinde mirasçılar el birliği ile maliktirler. Yani mirasçılar miras kalan mal üzerinde hep birlikte söz hakkına sahiptir. Bu nedenle de mallar mirasçılar tarafından ayrı ayrı satılamaz. Miras malı satılmak istediğinde tüm mirasçılar ortak irade göstererek hep birlikte satması gerekmektedir. Aksi durumda mirasçıların biri bile malın satılmasını istemezse kural olarak malın satış işlemi gerçekleşmez. 

6. Mirasçıların hepsi malın satışına rıza göstermiyorsa mal nasıl satılır?

Mirasçılardan biri veya bir kaçı miras mallarının satışını istemiyorsa malların satışını isteyen mirasçılardan biri veya bir kaçı ortaklığın giderilmesi (izaleye-i şuyu) davası açması gerekmektedir. Söz konusu miras malları açılacak dava neticesinde ihale yolu ile satılarak elde edilen para tüm mirasçılara payları oranında dağıtılacaktır. 
 

Yazarın Diğer Yazıları