Hülya Deniz

Kadın adaylar üzerine

Hülya Deniz

14 Mayıs seçilerine bir buçuk aydan daha az bir zaman dilimi kaldı. Ama ne ülkede ne de şehrimizde seçim atmosferine girebildik. 
Gazete haberleri, televizyonlarda aday adayların boy göstermesi olmazsa, ortalıkla seçim var mı yok mu anlamayacağız?
Elbette bunun en önemli nedeni Kahramanmaraş’ta meydana gelen deprem felaketidir. Deprem felaketinin üzerinden 2 ay geçti ama ne yaraları tam olarak sarıldı ne de acılar unutulabildi. Bu büyük felaketin acılarının kolay kolay unutulması da mümkün görünmüyor. O bölgenin tekrar imar edilmesi, yaraların sarılması da kolay olmayacak gibi. Bana kalırsa 5 yıldan önce o şehirlerimizin kendine gelmesi, eski haline dönmesi mümkün görünmüyor. Tekrardan hayatını kaybedenlere rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz. 
Onlar bu kadar büyük bir felaket, öylesine derin bir acı yaşamışken, siyasilerin seçim meydanlarına çıkması, müzik eşliğinde oy istemesi kesinlikle ahlaki bir durum olmaz. Bu nedenle seçimi sakin bir ortamda geçirmek önemli. 
Bu seçimlerle ilgili bir başka gözlemim de, siyasi partilere müracaatların az olması.. Bunun yanı sıra kamuoyu tarafından tanınan adayların sayısının azlığı da dikkat çekiyor. Özellikle iktidar partisinde bu durum bana son derece şaşırtıcı geldi. Daha önceki dönemlerde çok daha tanınmış, isim yapmış isimlerin adaylık için yarıştığını görüyorduk. Ama bu dönemde başvuru yapanların büyük bir bölümü tanımıyoruz. Diğer gazeteci arkadaşlarımla bu durumu paylaştığımda onlarda da benzer bir kanaat olduğunu gördük.
Benim asıl konuyu getirmek istediğim nokta, kadın adaylarımız. Aday adayı listeleri açıklandığında özellikle kadın adaylara dikkat kesildim. Kimler başvurmuş, bunlar ne iş yapmış, siyasi konularda tecrübeleri var mı, toplumu biliyorlar mı bu yönüyle incelemeye, irdelemeye çalıştım.
Doğrusunu söylemek gerekirse, parti farkı olmaksızın, aday adaylığı için başvuran kadın adaylarımızın hepsinin karşıt cinslerine göre daha yetkin olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Ama maalesef erkek egemen bir siyasi anlayışın hüküm sürdüğü ülkemizde, siyasette de liyakatten ziyade başka şeyler belirleyici oluyor. 
Liyakat devreye girerse ben Kayseri’den kadın adaylarımızın ilk sıralarda rahatlıkla yer alabileceklerini, seçildikleri takdirde de şehrimize daha güzel hizmet edebileceklerini düşünüyorum. Bir yandan da aklıma, bundan önce seçilen bazı kadın milletvekillerimizin şehre hiçbir şey katmadığı, hatta tanınmadığı gerçeği de gelince, Kayseri’yi çok güzel bir biçimde temsil edecek kadın milletvekillerinin varlığının elzem olduğunu daha çok söyleyebilirim.

Yazarın Diğer Yazıları