Hüsamettin Urfalıer

18 Mart 1915 Çanakkale Zaferinin 109.Yıl Dönümü

Hüsamettin Urfalıer

“Eski Dünya, Yeni Dünya bütün akvam-ı beşer
 Kaynıyor kum gibi, Mahşer mi, hakikat mahşer.
 Çehreler başka, lisanlar, deriler rengarenk.
 Sade bir hadise var ortada : Vahşetler denk.
 Kimi Hindu, kimi Yamyam, kimi bilmem ne bela” dediği yerdir İstiklal Şairimizin Çanakkale..Aç ve susuz ama önce vatan diyen, bıyıkları bile terlemeyen, yaşları 13-15 civarında olan, dönmeyi hiç düşünmeyen kınalı koçlarımızın gözlerini kırpmadan şehit düştüğü yerdir Çanakkale..

Tamamı cepheye gidip, geri dönemeyen Liselilerdir Çanakkale.. Metrekareye 6.000 mermi düşen, mermilerin birbiriyle çarpıştığı yerdir Çanakkale..Tarihi kalemle değil, kanlarıyla yazanların destanıdır Çanakkale..

Türk’ün geri dönüşüdür.. Kuva-yı Milliye ruhunun mayasıdır Çanakkale.. İnanç' tır. Koca Seyit'dir, Nusret mayın gemisidir, Tokat'ın Onbeşlileridir, 57. Alay'dır."Komutanım benim tüfek bozulmuş tetik basmıyor" diyen askere; yüzbaşının;  "Tüfek sağlam oğlum senin parmağın kopmuş "dediği kahramanlık destanıdır Çanakkale.. 3 evladını şehit verip, 14 yaşındaki son evladını cepheye uğurlayan anadır Çanakkale..Yedi cihan bir olup ölüm kusmaktayken sağ ele geçirdiği düşmanı öldürmeyip tedavi eden iyileştirendir Çanakkale..Mehmetçiğin yaralı düşman askerlerini sırtında taşıdığı düşman askerlerden tutun da, batırdığımız savaş gemilerinden denize atlayan düşman askerlerinin kurtarılmalarına, iyi olduktan sonra memleketlerine gönderilmelerine kadar pek çok insanlık onurunu yere düşürmeyen davranışı gösterdiği yerdir Çanakkale..İstese kolaylıkla öldürebilecekken öldürmeyip, üzerine bir de düşman askerinin yaralarını saran Türk askeridir Çanakkale..O çetin savaş sırasında Mehmetçiğimizin düşman askerine gösterdiği bu büyük merhamet duygusudur Çanakkale.."17 Mart 1915 günü, yarın şafakla beraber emperyalistler, işbirlikçileri kaçacak delik arayacak” dediği ve bir gün sonra tarihin kendisini yanıltmadığı lider Mustafa Kemal’dir Çanakkale..Vatanı ve Milleti uğruna gözlerini kırpmadan can veren Çanakkale Şehitlerimizi rahmet ve saygıyla anıyorum.
 

Yazarın Diğer Yazıları