Emeklilikte Yeni Şartlar Belli Oldu
Türkiye'de 10 yıl prim ödeyen vatandaşların emeklilik başvurularında güncelleme meydana geldi. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri bülteninde…
Çalışma hayatında 10 yılını tamamlamış veya primi ödenmiş kişilerin emeklilik sürecinde yeni gelişmeler meydana geldi.
Emeklilik sisteminde önemli rol oynayan sigorta başlangıç tarihi, prim gün sayısı ve yaş gibi özelliklerin önemli olduğu Türkiye’de bazı özel durumlarda çalışanlar erken emeklilik talep edebiliyor.
Emeklilikte Özel Durumlar;
• Malulen Emeklilik
Malulen emeklilik başvurusu için, iş göremezlik raporu gerekmektedir. Bu rapor ile çalışanın iş gücü kaybı yaşadığı belgelenmiş kabul ediliyor. 10 yıl prim ödemiş olan kişiler, 1800 gün prim ödemesi yaparak malulen emeklilik başvurusunda bulunabilirler. Başvurularının ardından sağlık kurulu tarafından değerlendirmeye alınırlar ve gerekli şartları sağlamaları durumunda malul aylığı bağlanarak erken emeklilik sağlanır.
• Askerlik Ve Doğum Borçlanması
Askerlik ve doğum borçlanması, prim eksikliği olan vatandaşlar için emekliliklerinin öne çekilmesine yardımcı oluyor. Bu borçlanma sayesinde prim indirimi yapılarak yaş öne çekilir ve erken emeklilik sağlanır. Doğum borçlanması ile kişiler en fazla doğum başına 720 gün toplamda 2160 günü geçemez.
Doğum Borçlanmasından Kimler Yararlanabilir?
• SGK’lı (4/a) kapsamında çalışan sigortalı kadınlar,
• Bağ-kur’lu (4/b) kapsamında kendi nam ve hesabına çalışanlar,
• Kamu kurumlarında (4/c) kapsamında çalışan memurlar, doğum borçlanmasından yararlanabilir.
Evlat Edinmiş Kadınlar da Doğum Borçlanmasından Faydalanabilir
Kadın sigortalının iki yaşını doldurmamış bir çocuğu evlat edinmesi durumunda evlat edinilen çocuk/çocuklar (en fazla 3 çocuk) için doğum borçlanması yapılabilir. Bunun yanı sıra çocuğunu evlatlık veren kadında doğum borçlanmasından yararlanabilir.
Doğum Borçlanması İçin Gerekli Belgeler
Doğum borçlanması için talepte bulunan kadın sigortalının bağlı olarak çalışmakta olduğu işverenin belge istemeksizin Sosyal Güvenlik Kurumu hizmet kayıtlarından tespiti yapılarak işlemleri yerine getirilecektir.
Doğum Borçlanması İçin Nereye Başvurabilirim?
İlk defa SGK’lı (4/a) kapsamında çalışan sigortalı kadınlar veya hak sahipleri, Bağ-Kur’lu (4/b) kapsamında kendi nam ve hesabına çalışan kadınlar veya hak sahipleri, sigortalının en son çalışmasının geçtiği sosyal güvenlik il müdürlüğüne başvurarak doğum borçlanması başvurusunda bulunabilirler.
Kadın sigortalının iki yaşını doldurmamış bir çocuğu evlat edinmesi durumunda evlat edinilen çocuk/çocuklar (en fazla 3 çocuk) için doğum borçlanması yapabilirler. Bunun yanı sıra çocuğunu evlatlık veren kadın da doğum borçlanmasından yararlanabilir.
Askerlik Borçlanmasından Kimler Yararlanabilir?
Askerlik borçlanmasından yararlanmak isteyenler, askerlik hizmetlerini er veya erbaş olarak yerine getirmiş oldukları süreyi gösteren belge veya yedek subay olarak askerlik görevini yerine getirenlerin yedek subay okulu sürelerini gösteren belge ile SGK’ya müracaat etmeleri gerekmektedir.
Türk vatandaşlığına sonrada geçen ve 22 yaşından dolduranlar geldikleri ülkedeki askerlik süresini gösteren belgeyi sunarak eğer böyle bir belge yok ise ya da Türkiye’de ki emsallerini yaptığı askerlik süresinden fazla emsalleri kadar süreyi borçlanabilirler.
E-Devlet Üzerinden Başvuru Yapmak Mümkün
Askerlik borçlanması talebinde bulunan çalışanların e-devlet şifresi bulunmaları halinde ayrıca https://www.turkiye.gov.tr/sosyal-guvenlik-4a-askerlik-borclanmasi-basvurusu üzerinden başvuruda bulunma hakları da mevcuttur.
Ağır Ve Yıpratıcı İşte Çalışanlar İçin Erken Emeklilik
Ağır ve yıpratıcı işte çalışma mevzuatı 01.10.2008 itibariyle düzenlenmiş çalışanlara ilave sigortalılık süresi yerine ilave prim günü kazandırmaktadır. İlave prim günü çalışanlara her yıl çalışma sürelerine ilave olarak 60,90 ve 180 gün olarak eklenmektedir.