Kayseri'de doğdu, adını dünyaya duyurdu

9 Nisan Mimar Sinan'ı Anma ve Mimarlar Günü öncesi gelin dünya tarihine adını yazdıran Mimar Sinan'ı daha yakından tanıyalım.

Kayseri'de doğdu, adını dünyaya duyurdu
TAKİP ET Google News ile Takip Et


ESERLERİ
Mimar Sinan 81 camii, 51 mescit, 55 medrese, 26 darül-kurra, 17 türbe, 17 imarethane, 3 darüşşifa (hastane), 5 su yolu, 8 köprü, 20 kervansaray, 36 saray, 8 mahzen ve 48 hamam olmak üzere 375 eser inşa etmiştir. Edirne'de yaptığı Selimiye Camisi Dünya Kültür Mirası listesindedir.

Çıraklık Eseri : Şehzade Cami, Şehzadebaşı Camii olarak da bilinir.
Mimar Sinan'ın Mimarbaşı olduktan sonra verdiği üç büyük eser, onun sanatının gelişmesini gösteren basamaklardır. Bunların ilki İstanbul Şehzadebaşı Camii ve külliyesidir. Külliyede ayrıca imaret, tabhane (mutfak), kervansaray ve bir sokak ile ayrılmış medrese bulunmaktadır.

Kalfalık Eseri: Süleymaniye Cami
Mimar Sinan’ın İstanbul’daki en muhteşem eseridir. Süleymaniye Cami, Mimar Sinan’ın İstanbul'daki en muhteşem eseridir. Kendi tabiriyle kalfalık döneminde, 1550-1557 yılları arasında yapılmıştır.

 
Ustalık Eseri: Selimiye Cami
Mimar Sinan'ın en güzel eseri, seksen yaşında yaptığı ve ustalık eserim diye takdim ettiği, Edirne deki Selimiye Cami’dir (1575).


Mimar Sinan, gördüğü bütün eserleri büyük bir dikkatle incelemiş, fakat hiçbirini aynen taklit etmeyip, sanatını devamlı geliştirmiş ve yenilemiştir. Eserlerindeki sütunlar, duvarlar ve diğer kısımlar taşıdıkları yüke mukavemet edebilecek miktardan daha kalın değildir. Kullandığı bütün mimari unsurlarda bu hesap dikkati çeker. Mimar Sinan aynı zamanda bir şehircilik uzmanıdır. Yapacağı eserin, önce çevresini tanzim ederdi. Yer seçiminde de büyük başarı göstermiş ve eserlerini, çevresine en uygun tarzda yerleştirmiştir.

HABER: VOLKAN TÜRKMENOĞLU

Haberin Başına Dön
1
2