'Kentsel dönüşümü bu denli yapan başka bir belediye yok'

Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çobakbayrakdar, görev süresinde yaptığı çalışmaları Kayseri Anadolu Haber'e anlattı. Başkan Çolakbayrakdar, 'Kentsel dönüşümü bu denli yapan başka bir belediye yok' dedi.

'Kentsel dönüşümü bu denli yapan başka bir belediye yok'

Şu an 9 ayrı bölgede, 9 ayrı kentsel dönüşüm projesi yürütüyorsunuz…
 Kentsel dönüşüm, göreve geldiğimiz günden beri bizim gündemimizde olan konulardan bir tanesi. Bir taraftan Yavuzlar, Yunus Emre, Gaziosman bölgesini içine alan Yunus Emre Kentsel Dönüşüm Bölgesi, bir taraftan Ziya Gökalp, Yenidoğan bölgesini kapsayan Ziya Gökalp'teki kentsel dönüşüm çalışmalarımız,  Seyrani Mahallesi'nin tamamını içine alan Seyrani Kentsel Dönüşümü, Ahievran’da devam eden kentsel dönüşüm, Uğurevler'de devam eden kentsel dönüşüm ve en son olarak bu halkaya dahil etmiş olduğumuz konut amaçlı yapımları olan kentsel dönüşüm bölgelerimizden Erkilet bölgesindeki Ertuğrulgazi kentsel dönüşüm. Bunların hepsine baktığınızda Ertuğrul Gazi'yi çıkarttığımızda diğer kentsel dönüşüm bölgelerinde kısıtlı alanların, gecekondu yapılaşmasının, imarsız yapılaşmaların olduğu bölgelerde çalışma yürütüyoruz. Ertuğrul Gazi'de de plan noktasında planı problemli olan ve planından kaynaklı mülkiyet sorunu olan bir kentsel dönüşüm çalışması devam ediyor. 


Kentsel dönüşüm projelerini yürütürken özellikle neye dikkat ediyorsunuz?
Bütün çalışmaların odağında yaygı kanaatin aksine binaların yıkılıp yapıldığı bir kentsel dönüşüm yapmıyoruz. Şehrin ihtiyacı olan, gerek yol, gerek farklı sosyal donatılarla o bölgeyi yeniden inşa ediyoruz. Sosyal donatıdan kastımız okuldur, camidir, pazar yeridir, sosyal tesistir, kültür merkezidir. Bu gibi ihtiyacı olan her ne var ise bunların hepsini de çözüme kavuşturulduğu bir kentsel dönüşüm yaklaşımı ile yol alıyoruz.  


Kentsel dönüşüm değil de şehri bölge bölge yeniden inşa ediyorsunuz diyebilir miyiz?
Evet, kentsel dönüşümle birlikte bir şehir inşası, bir şehir kurgusu ve yenilenen bir şehir elde ediyoruz. İnsanların yaşam alanları noktasında kendilerine yeni bir mekan katabilecekleri, özellikle Seyrani gibi, Ahi Evran gibi sıfırdan oluşturduğumuz bir kentsel dönüşümle birlikte imarsız gecekonduların olduğu yerleri de bu halkaya dahil ediyoruz. Kentsel dönüşüm eşittir sosyal dönüşümdür.  Kentsel dönüşüm özü itibariyle gayet kıymetli olması gereken bir iş. Ama işin bir diğer tarafı da sosyal dönüşüm. Çünkü bu sosyal dönüşümle birlikte çocuklarımızın o bölgede yaşayan insanların evlatlarının daha güzel yarınlarda yaşama imkanı bulabilmesi demek. Gerek çevre şartlarıyla, gerekse sosyal imkânlarıyla o noktada kentsel dönüşümü fiziki dönüşümden daha çok sosyal dönüşüm olarak ehemmiyet verdiğimizin altını çizmemiz lazım. Geldiğimiz noktada kendi ölçeğimizde bir ilçe belediyesi olarak ve kendi imkânlarımızla bu denli yoğun bir kentsel dönüşüm yapan ikinci bir belediye yok iddiasındayız. Bütün bölgelerimize baktığınız zaman gecekonduların değişimi, dönüşümü veyahut da imar imkanlarıyla kendi kendine dönüşen yerler değil. Öyle olunca biraz zor ve meşakkatli. Bazen zamana ihtiyaç olan, rızaya esaslı dönüşüm en önemli vurgularımızdan bir tanesi yerinde dönüşüm. Yapmış olduğumuz dönüşümlerde insanları, bölge dışına çıkarma gibi bir alternatifi önermiyoruz. 

Haberin Devamı İçin Tıklayın
1
2
3
4