'Kentsel dönüşümü bu denli yapan başka bir belediye yok'

Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çobakbayrakdar, görev süresinde yaptığı çalışmaları Kayseri Anadolu Haber'e anlattı. Başkan Çolakbayrakdar, 'Kentsel dönüşümü bu denli yapan başka bir belediye yok' dedi.

'Kentsel dönüşümü bu denli yapan başka bir belediye yok'


Sancaktepeli vatandaşların kentsel dönüşüm istekleri var. Orada imar konusunda mağduriyet yaşanıyor. Bu konuda neler söylersiniz?
Sancaktepe Mahallesi'nin bir kısmında imar planı var. Bir kısmınında da askeri güvenlik bölgesi içerisinde olmasından kaynaklı yapılaşma şansı yok. Yani askeri bölge üzerine herhangi bir ev, konut, ticaret her neyse üzerine bir yapılaşma yapamazsınız. Ama o bölge içerisinde yaşayan insanlar var. İmarsız bir şekilde 40 yıl öncesinden yapılaşmış. Boztepe'ye geldiğiniz zaman da aynı şekilde. Boztepe'de de yine güvenlik koruma kuşağı içerisinde kalan ve imarsız olan yerler var. Bir de tamamen plansız olan bir alan var. Hiç planı yok. Şimdi bu bölgeyle ilgili koruma kuşağından çıkartılması veyahut da askeri güvenlik koridorunun dışına çıkması, o koridorun daraltılması bunlar farklı konular. Yeni plan yapılması o bölgenin de planlamaya dahil edilmesi çalıştığımız bir alan.  Şimdi oradaki vatandaşlarımızın beklentisi eğer ki bu koruma kuşağı içerisindeki alanda biz bir şeyler yapabilir hale gelelim ise bu bizim belediyemizin yapabileceği bir iş değil. O yüzden bu konuyla ilgili hiçbir şekilde o insanlara bir şey söyleyemeyiz. Bununla ilgili bizim bir söz vermemiz veyahut da o insanları bir beklenti içerisine sokmamız doğru olmaz. Şu andaki mevcut geçerli olan imar planlarındaki durum neyse orada yapılacaklar kısıtlı. Hatta dediğim gibi koruma kuşağı içerisindeki hiçbir şekilde orada yapılaşma şansı yok maalesef. Burasının mülkiyetini hazineden satın almak için talepte bulunalım gibi bir beklentiyle insanlar onu söyledilerse o bu kapsam içerisine girmez. O da bambaşka bir olay. Boztepe, Sancaktepe mahallesindeki yenilenme ihtiyacı bir gerçek. Ama bunun çözümü tek başımıza bizim altından kalkabileceğimiz bir çözüm değil. 


Kocasinan’ı yeniden inşa ediyorsunuz, kentsel dönüşümün bu denli başarılı olmasının temelinde sizin inşaat mühendisi olmanızın katkısı var mı? 
Bir mühendis gözüyle bakmak görmek elbette farklı bir şey.  Kentsel dönüşüm eşittir Kocasinan. Bunu vatandaş diyor. Tabii ki mühendis olmanın muhakkak ki bir katkısı var. Özellikle konuya yatkın olmak, konuya vakıf olmak önemli.  İşin bir diğer tarafı da daha öncesinde Büyükşehir Belediyesi’nde Komisyon Başkanlığı yapmış olmamdan dolayı kaynaklanıyor.  Bölgeyi tanıyor olmam; bu sorunların çözülmesiyle ilgili ne yapılabileceği hakkında fikir sahibi olmam veyahut da önceki özel sektör tecrübemiz ile işin pratik çözümü noktasında sahadaki çalışmalarımız nedeniyle hızlı bir şekilde çözümün önünü açıyor. Bakın bu kentsel yenileme dediğimiz çalışmaları Türkiye'nin neresine giderseniz gidin bir belediyenin kolaylıkla altına gireceği işler değil. 


Binlerce insanı ikna etmek de kolay değil…
Kolay işler değil. Hem bir ekonomi ayıracaksınız oraya, bütçenizden bir kaynak ayıracaksınız. Nihayetinde insanları ikna etmek için günlerce, aylarca yıllarca uğraşacaksınız. Ortaya çıkan ürün için akşamdan sabaha değil yıllarca o işin peşinden koşmanız gerekecek. Sabırla, biraz da inatçı olmanız gerekiyor. Pes edelim dönelim derseniz bütün emekler zaten orada kalıyor yarı yolda. Ama üstüne gide gide ikna ede ede sabırla belli bir noktaya gelmeniz gerekiyor. Şükür Allah'a bizim geldiğimiz nokta şimdiye kadar ortada bir ürün var. Bir şeyler ortaya çıkmaya başladı. Böyle olunca da vatandaşın beklentisi de bu ürünle birlikte bizim oralarda da olsun diyor haklı olarak. Bazı bölgelerdeki çözüm metoduyla diğer bölgelerdeki çözüm metodu tamamen farklı olabiliyor. Bu da tecrübeden kaynaklı bir şey. Kentsel dönüşümle birlikte sloganımız “Yeni Kayseri Kocasinan'da kurulacak” sloganımızın da altını dolduracak şekilde her geçen gün şehrin yenilenmesi veyahut da yeni bir şehir inşa edilmesi noktasında çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. 

Haberin Devamı İçin Tıklayın
1
2
3
4