Kayseri'de vakalar artabilir!

Son günlerde pek çok ilde görülen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı ile ilgili uzmanlar vatandaşları uyarıyor. Kayseri'de de görülen kenelerle ilgili vakaların yaşanabileceği vurgulanıyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

Kayseri'de vakalar artabilir!

Son günlerde bazı illerde yaşanan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı vatandaşları alarma geçirdi. Kayseri’de görülen kenelerle ilgili vakaların yaşanabileceği hatta yazın da gelmesiyle artış gösterebileceği aktarılıyor.

Kayseri'de vakalar artabilir!

Geçtiğimiz haftalarda Türkiye’nin pek çok ilinde özellikle de Kayseri, Sivas, Yozgat, Tokat, Çorum, Erzincan, Gümüşhane ve Giresun’da yoğun olarak görülen kene Erzurum’da can almıştı. Sonrasında Trabzon'da da görülen kene vakası üzerine Kayserililer alarma geçti. Vakaların artması üzerine uzmanlar kenenin asla hafife alınmaması konusunda vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Havaların ısınması ile birlikte kenelerden bulaşan KKKA virüsü tehdidinin yeniden baş gösterdiğine dikkat çeken uzmanlar, açık alanlarda gezintiye çıkanları dikkatli davranmaları yönünde uyardı.

Vakalarda yanlış müdahale sebebiyle KKKA; ateş, halsizlik, iştahsızlık, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve ağır vakalarda kanama gibi izler ile kendisini gösterebiliyor. 

Uzmanlar kene ile ilgili şu uyarılarda bulunuyor,

Kene olan alanlardan uzak durulmalı.
Kene kolay görülebildiği için açık renkli giysiler giyilmeli.
Uzun çorap, uzun kollu gömlek gibi koruyucu giysiler seçilmeli.
Açık alanlara çıkmadan kene kovucu sprey kullanılmalı.
Kene tespit edilirse çıplak elle dokunulmamalı, kene sıkılmamalı, penset veya benzer aletle mekanik olarak çıkarılmamalı.
Tarla, bağ, bahçe, piknik alanı gibi riskli alanlara giderken vücudunuzu örten ve kenenin rahatça görülebileceği açık renkli kıyafetler tercih edilmeli.
Kene yönünden riskli alanlarda bulunduktan sonra kendinizin ve çocuklarınızın vücudunuzda kene olup olmadığını kontrol edilip, kıyafetler değişilmeli.
Kene teması sonrasında ateş ve kırıklık görülürse zaman kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurulmalı.