Kemal Yavuz

İslam'a Göre Aldatma ve Aldanma

Kemal Yavuz

Aldatma ve aldanma, genelde her şeyde olmakla beraber, malda, unvan da, dünyanın, şehvetin ve şeytanın aldatması ve bunlara tamah edip aldanmadır. Allahın araç yapıldığı, dünyanın araç yapıldığı aldatma ve aldanmalar insanı gaflete düşürüp aldatmaktadır.  İnsan dininin gerçeğini, Allahın gönderdiği Kurandan öğrenip, Resulünün tebliğ ettiği ve Kuranı hayatında yaşadığı, sünnet olan, sünnetini iyi anlayıp hayatına aktarması en zaruri farzdır. Sahte dini yaşamaktan ve aldanmaktan kurtulmak için, yapılması gereken önemli iştir. Dinini her türlü aldatma ve aldanmadan koruyucu olarak yaşayarak kurtulmak gerekmektedir. 6/Enam  112 “Onlar birbirlerine insanları aldatmak için akıl çelici birtakım yaldızlı sözler fısıldamalarından dolayı görünür, görünmez şeytanlar, her Resule düşman oldular. Aslında Rabbin seçme hakkı vermeseydi onu da yapamazlardı ya. Öyleyse onlardan ve uyduruk dinlerinden uzak dur.”  4/Nisa 120 “Şeytan, onlara hep boş vaatler de bulunur ve onları boş kuruntularla oyalar. Çünkü şeytanın vaat ettiği şey onları sadece aldatmaya sürükler.”  14/İbrahim 22

 “Ve hüküm kesinleşip iş bitince şeytan diyecek ki, Allahın size vaat ettiklerinin hepsi gerçekti. Ben ise size birtakım sözler verdim, ama verdiğim bu sözleri tutamadım. Aslında benim sizin üzerinizde hiçbir yaptırım gücüm de yoktu. Ben sizi sadece davet ediyordum, sizde benim çağrıma uyuyordunuz. Dolayısıyla beni suçlamayın, kendinizi suçlayın. Şimdi de ne ben sizi kurtarabilirim, ne de siz beni, Allaha ortak koşmanızı asla kabul etmemiştim. Şu bir gerçek ki, şeytanın yolundan gidenlere acıklı bir azap vardır.”     57/Hadid 14 “Münafıklar/ikiyüzlüler, müminlere, biz dünyadayken sizinle beraber değimliydik? Diye seslenecekler. Müminler, evet, görünüşte öyleydi, ama siz ikiyüzlülük ederek kendinizi mahvettiniz. Bizim başımıza hep bir felaketin gelmesini beklediniz. Allahın ayetleri hakkında hep derin şüpheler içindeydiniz. Allahın emri ölüm gelinceye kadar boş kuruntular sizi oyaladı. Böylece o aldatıcılar sizi Allah hakkında hep aldattılar diyecekler.”  

3/Ali İmran 185 “Her can ölümü tadıcıdır. Kıyamet günü yaptıklarınızın karşılığı size tastamam ödenecektir. Kim ateşten uzak tutulur ve cennete konulursa işte o gerçek murada ermiş kurtulmuş olacaktır. Şu geçici dünya hayatı aldatıcı bir geçimlikten başka bir şey değildir.”  6/Enam 70  “Dünya hayatının aldattığı, böylece dinlerini oyun ve eğlence haline getirenleri kendi haline bırak ve onlara Kuranla şu gerçeği hatırlat. Her insan, kazandıkları ile rehin alınacaktır. Onun için Allahın yanında herhangi bir veli/koruyucu ve şefaatçi olmayacak, verilebilecek her fidyeyi verse bile ondan asla alınmayacak ve kabul edilmeyecektir. İşte bunlar işledikleri yüzünden helake sürüklenmiş olacaklar, onlar ayetlerime inanmadıkları için, içlerini yakıp kavuran bir su ve acıklı bir azap vardır.” insanoğullarının en bunalımlıları, Allah’ı, dünyayı, şeytanı, malı mülkü, aracı yapıp aldatanlar ve aldananlardır. İnsani en zehirli zulümler de, bunlar arcı yapılarak kandırırlar ve kandırılırlar. Bazen, Allahın adını kullanarak insanları, tarikat ve cemaatlerle kandırırlar ve şirke düşürtüp ortak koşturarak ahretlerini kaybettirirler. 31/Lokman 33 “Öyleyse ey insanlar, Rabbinize gelmekten sakının ve ne evladın babaya, ne de babanın evladına herhangi bir fayda olmayacağı o günün dehşetinden korkun. Allahın vadi gerçektir…”    

Yazarın Diğer Yazıları