EYT aylıkları hakkında merak edilenler! Uzmanı yanıtladı: Matematiksel olarak imkansız...

Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, nisan ayından itibaren ödenmeye başlayan EYT aylıkları hakkında merak edilenleri yanıtladı.

TAKİP ET

“Normalden 7 kat fazla emekliye maaş bağlandı”

Karakaş, geçmiş yıllarda SGK'nın bir ay içerisinde bu kadar yüksek sayıda emekliye emekli aylığı bağlamadığının altını çizerek, “Geçmiş yıllar istatistiklerine baktığımız zaman, SGK'nın bir ay içerisinde emekli aylığı bağlanacak kişi sayısı yaklaşık 35 bin ile 40 bin arasında. Nisan ayı itibarıyla aylık almaya hak kazanan emekli maaşı almaya hak kazanan şu anda kaç olduğuna bakacak olursak da, mart ayı içerisinde başvuranlardan 250 bin kişi maaş bağlandığı görülmekte. Bu durumda SGK personeli yatmadan, uyumadan, hafta sonu demeden normalden 7 kat fazla emekliye maaş bağladı” değerlendirmesinde bulundu.

“1 milyon 400 bin EYT'liye nisan ayı içerisinde emekli aylığı bağlanması matematiksel imkansız”

Mart ayı içerisinde 1 milyon 500 bin kişi emekli olmak için başvurduğunu bilgisini veren Karakaş, şu ifadeleri kullandı:

“250 bin kişinin aylıkları bağlandı ve geriye 1 milyon 250 bin kişi kaldı. Nisan ayında da EYT'liler halen başvurularına devam ediyor. Nisanda başvuran sayısının ise 150 bin kişi olduğu tahminen ediliyor. Dolayısıyla nisan ayında aylıkları bağlanan 250 bin kişiyi çıkarınca geriye 1 milyon 400 bin kişinin kaldığını görüyoruz. Fakat bu 1 milyon 400 bin kişinin tamamına nisan ayı içerisinde emekli aylığı bağlanması matematiksel imkansız olduğu aşikar. En fazla bu sayının 250 binden 300 bine çıkacağını varsayarsak geriye 1 milyonun üzerinde EYT'linin aylığının bayramdan önce ödenemeyeceği açık ve nettir.”

EYT'lilerin çoğunun bayramdan önce maaşlarını ceplerinde görmek istediğini ifade eden Karakaş, SGK çalışanları 24 saat çalışsa bile işlemi tamamlanmayan yaklaşık 1 milyon 100 bin kişinin bayramdan önce maaşının bağlanmasının imkansız olduğu bilgisini verdi. Bununla ilgili olarak, TBBM'nin tatile girmeden önce SGK mevzuatında bulunan ve SGK'ye EYT için başvuran kişilere, 90 günden önce avans vermelerini engelleyen şartın yasal mevzuattan kaldırılması gerektiğini açıkladı.

Haberin Devamı İçin Tıklayın
1
2
3

Bakmadan Geçme