Ahmet Taş

Hobi Bahçeleri

Ahmet Taş

Ülkemizin birçok şehrinde belediyeler ve özel sektör tarafından işletilen ve son günlerde Kayseri'de çokça gündeme gelen konulardan biri hobi bahçeleri.
Sanırım 1994 mahalli seçimlerinde Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Doç. Dr. Şükrü Karatepe'nin başkanlığı döneminde hizmete açılmaya başladı hobi bahçeleri.

Kayseri'de hinterlant ilçelerinin sınırlarında ikamet eden emekli ya da 50 yaş üzeri vatandaşlardan talep edenlere şimdiki şartlarda 3 yıllığına ve yıllık tahsis ücreti 3.000 TL olarak ilan edilen, tahmini 100 metrekare genişliğinde, içinde büyükşehir belediyesinin yaptığı kulübe ve su imkanı olan alanlardan oluşan bahçeler hobi bahçeleri.

İlk yapıldığı yıllarda ücreti ve kullanım süresi bugünkünden farklıydı sanırım bu bahçelerin. Kulübelerini belediye standart olarak yapıp hizmete sunmasına rağmen o yıllarda belki park bahçeler daire başkanlığının da göz yumması ile vatandaş standart kulübelere demir profil, ahşap ve cam gibi diğer aksamlardan eklemeler yaparak içinde soğuk, sıcak ve rüzgarlı havalarda rahat oturulacak korunaklı mekanlar yapmışlar zaman içinde. Belediyenin göz yumması ya da yeterince takip edilmemesi sebebiyle de kullanımda elden ele değişenler olmuş.

Büyükşehir belediyemizin birkaç yıldır gündemini meşgul etmeye başladı hobi bahçeleri konusu. Zira zaman içinde şehrin nüfusu arttı, buna paralel emekli ve 50 yaş üzeri insan sayımız da arttı. Şahsına ait bağı olmayan hobi bahçelerini gören vatandaşların belediyeden bahçe talepleri de arttı. Belediye bir yandan yeni bahçeler üretme çabasına girerken bir yandan da sözleşme süresi bitenleri de kiraya dahil ederek kura ile bahçe tahsisi uygulamasını başlatmak için belediye meclisinde karar aldı.

Ne olduysa bundan sonra oldu. Uzun yıllar bahçeleri ücretini ödeyip kullanan özellikle de ilk yıllarda belediyenin göz yumması ile standart kulübelere masraf ederek ek bölümler yapan vatandaşlar kurada çıkmaz kaygısı ve bahçe ile bütünleşmeleri sebebiyle bahçelerinden ayrılmayı bir türlü kabullenmek istemediler. Bunun için birkaç yıldan bu yana Büyükşehir Belediyesi önünde toplandılar. Belediye yetkilileri ile görüştüler, olayı Cumhurbaşkanlığı'na ve basına taşıdılar.
31 mart mahalleyi seçimlerinden önce hobi bahçeleri konusu tekrar gündeme geldi. Konu özel görüşmelerde büyükşehir yetkililerine sunulduğunda, eski kullanıcıların kirasını ödeyerek oturmaya devam edecekleri yeni yapılan bahçeler için ise kura çekilerek tahsis yapılacağı bildirildi. Bu sözler de kulaktan kulağa yayıldı.
31 mart seçimlerinden sonra Büyükşehir Belediyesi'nden bahçe kullanıcılarına bir mesaj gönderildi. Mesajda yeni yapılan bahçelerle birlikte 2500'den fazla bahçe olduğu, eski kullanıcıların da yeni müracaatlarla birlikte müracaat etmesi, müracaatların 3 ila 23 nisan tarihleri arasında yapılacağı, 30 nisanda tahsis için kura çekileceği, eski kullanıcılar kurada çıkarsa kullanıma devam edeceği, çıkmaması halinde kullandığı bahçeyi 6 Mayıs'a kadar boşaltması gerektiği bildiriliyordu. Ayrıca tahsis süresinin 3 yıl ve yıllık kullanım ücretinin de 3000 TL olduğu bildiriliyordu.
Durum bu noktada olup bir yandan eski kullanıcıların bir türlü bahçelerinden ayrılmak istememesi, belediyenin de yeni talepleri de göz önüne alarak yeni bahçeler üretmesi ve kura çekimi ve kuradan sonra kullanım şartları konusunda bahçe sahiplerine mesajlar göndermesi ve yoğun müracaatlar gündemde iken konu büyükşehir belediyemizin ilk toplantısında gündeme geldi.

Belediye Meclisi'nde konu hakkındaki görüş ve istişareler sonunda
30 nisanda bahçeler için kura çekiminin yapılması
Eski kullanıcılar kurada dolu çekerlerse bahçelerini kullanmaya devam etmeleri. Kurada boş çekmeleri halinde bu yıl kasım ayı sonuna kadar bahçelerini kullanmaya devam edip o tarihte bahçeyi boşaltmaları.

Kullanım ücretinin önce ilan edilen 3.000 TL yerine yıllık 5.000 TL, tahsil süresinin de 3 yıl olmasına karar verdi.
Bu karar belediye meclisimizin kararı diyecek bir şey yok ama; vatandaş şunu da sormadan edemiyor neden seçim öncesi eski kullanıcılar kuraya dahil olmayacak dendi de bundan vazgeçildi, neden yıllık ücret 3.000 TL olarak ilan edildi de daha sonra 5.000 TL'ye çıkarıldı. Bir ay geçmeden kiracıların gelirinde artış mı oldu, bu çelişkili karar ve uygulama belediyemize, meclisimize yakışmadı diyor.
 

Yorumlar 6
Sözünün eri 24 Nisan 2024 12:49

Kim söz verdi ise sözünden dönen

Ali Rıza Keğin 24 Nisan 2024 11:47

Bu hizmetin bir süresi olmalı. Örneğin üç dönem bu hizmetten yararlanan bir kişi kuraya girmemeli. Kuraya girerken kişinin yaşı göz önüne alınmalı. Örneğin 50 yaşındaki bir kişinin adı bir kere yazılıyorsa 55 yaşındaki bir kişinin adı iki kere 60 yaşındaki bir kişinin adı üç kere yazılabilir. Kamu hizmet yerlerinin satışı söz konusu olmamalı. Aksi halde ekonomik durumu iyi olmayıp bahçe isteyen bir kişi mağdur olur. Bağı bahçesi olan kişiler hobi bahçesi kurasina alınmamalı. Çok derin düşünmeye gerek yok. Bu sorun peygamber efendimiz zamanında olsaydı, Peygamberimiz nasıl çözerdi diye akıl yürütsek cevabını kolaylıkla buluruz diye düşünüyorum.

Gariban vatandaş 24 Nisan 2024 11:24

Bende kura için kayıt yaptırdım kayıt yapılırken 3000 TL. denildi neden şimdi 5000 TL. dalgamı geçiliyor vatandaşla zaten bunlar dar gelirli emeklilere veriliyor yıllık 5000tllik ürünü alacak içinden aldığını farz et daha Ekim dikim için yapacağı masraflar var gerçekten yazık günah yapmayın bu kadar.

Unknown 24 Nisan 2024 09:39

Belediye başkanı na iletilsin lütfen. 200 metrekarelik yerler şeklinde dar gelirliye satılsın. Millet emeğini bırakmak istemiyor.

F.aksoy 23 Nisan 2024 18:30

Ahmet Hocam çok talep olmasının sebebi Kayseri'de yaşayan büyük bir kesimin bağ bahçesi yok apartmanlarda sıkışmış vaziyetteler belediyelerimizi isterse tek tip proje üretip ihtiyaç sahiplerine bahçeleri kendiniz yapınız der sadece İşletmesi için de para alır Lütfen bu konuyu başkanlığa iletirseniz sevinirim

Fazlı Aksoy 23 Nisan 2024 18:27

Kayseri halkının hepsinin bağ bahçesi yok mecburen böyle bir talebe eğiliyor lütfen belediye başkanlarımızın hepsi ile görüşün Kayseri'de arsa sorunu yok tek tip proje sunaraktan arsaları kiraya verirler vatandaşta kendisi yaptırır çözüm çok istenirse bu sorun halledilir

Yazarın Diğer Yazıları