Ahmet Taş

Hobi Bahçelerinin Kullanımı Üzerine

Ahmet Taş

Daha önceki yazılarımda da belirttiğim üzere hobi bahçeleri inşası ve kullanımı 1994 yılında Kayseri Büyükşehir Belediyesi Başkanlığına seçilen Doç. Dr. Şükrü Karatepe'nin başkanlığı döneminde Mehmet Güntay Bey'in Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı döneminde onun da gayretleri ile yapılan projenin Mehmet Özhaseki başkanın Büyükşehir Başkanlığı döneminde icraata konması ile başlamıştır. Görülen ihtiyaç üzerine şimdiki büyükşehir belediye başkanımız Dr. Memduh Büyükkılıç döneminde yenileri eklenen hobi bahçelerinin sayısı ilan edilen miktar olarak 2570 adet olmuştur.

Altınoluk, Beştepeler, Selçuklu, Cırgalan, Karpuzatan ve Şehir Hastanesi bölgesi olmak üzere 6 bölgede hizmete girmesi devam edecek olup halen bir kısmı da kullanılmakta olan hobi bahçelerinin kullanımı için 30 Nisan Salı günü kura çekimi yapılacak.

Kura çekimine halen bahçe kullanan vatandaşlar ve yeni kuraya katılım müracaatında bulunanlar katılabilecek. Büyükşehir Belediye Meclisi'nin aldığı karar uyarınca halen bahçe kullananlar kurada dolu çekerlerse halen kullandıkları bahçeleri yılda 5.000 TL kira ödeyerek 3 yıl daha kullanmaya devam edecekler. Kurada boş çekerlerse halen kullandıkları bahçeyi bu yılın kasım ayına kadar kullanmaya devam edecek. Kasım sonunda boşaltmak durumunda kalacak. Onun boşalttığı bahçeye 30 Nisan'daki kurada o bahçeyi çeken vatandaş teslim alarak kullanmaya devam edecek.

Bu yıl 31 Mart seçimleri öncesi eski kullanıcıların kuraya alınmadan kullanıma devam edecekleri belediye yetkilileri tarafından şifahi olarak ilan edilse ve yıllık 3.000 TL kira ödeyecekleri mesaj olarak onlara iletilse de belediye meclisinin hangi maslahatı gözeterek aldığı bilinmeyen kararı ile eski kullananların da kuraya dahil edilmesi ilan edilen 3.000 TL kiranın 5.000 TL'ye yükseltilmesi bahçe kullanıcıları arasında belediye meclisi ve yetkililerine karşı bir burukluk yaşamalarına sebep oldu.

Bundan sonraki süreç için bahçeleri kullanan ve takip eden vatandaşların beklentilerine gelince

Bahçelerin kurada kendisine bahçe çıkan vatandaşlar tarafından kullanılıp kullanılmadığının takip edilmesi.

Bahçe sahibinin kullanmadığı ya da işlenmeyen bahçelerin en geç Temmuz ayının başında tespitinin yapılarak amaca uygun kullanılmayan bahçelerin sözleşmelerinin iptal edilmesi.

Amaç dışı istenmeyen amaçlar için (İçki, kumar, fuhuş gibi) kullanılan bahçelerin sıkı takibinin yapılarak anlaşmalarının iptal edilmesi.

Kurada kendisine bahçe çıkmayan vatandaşlar için yedek liste yapılarak her yıl farklı sebeplerle (Ölüm, yaşlanma, hastalık, yer değiştirme) boşalan bahçelerin sırasıyla onlara tahsisinin yapılması.

Bahçelere girişin ve güvenliğin mutlaka disipline edilmesi ve her bölgeden güvenilir bir kullanıcının o bölgeden belediyeye karşı sorumlu kılınması.

Yeni dostlukların yeni akrabalıkların kurulup gelişmesine de vesile olan Hobi bahçelerinin sayısının Büyükşehir belediyemiz tarafından üretilerek hizmete sunulması, ömrünün son dönemine giren kahve alışkanlığı, kumar ve içki gibi yanlış alışkanlığı olmayan emekli vatandaşlarımızı mutlu edecektir.

Hele hele de bahçe ile bütünleşen, bir türlü bahçesinden ayrılamayan eski kullanıcıların ( Her yıl sayıları azalan) kirasını ödeyerek kuraya katılmaksızın kullanıma devam etmeleri onları daha da mutlu edecektir.

Selam ve dua ile

Yazarın Diğer Yazıları