Jeoloji Uzmanından Çarpıcı Açıklamalar!

Kayseri Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Mustafa Umut Özdemir ile 1-7 Mart Deprem Haftası'nda, deprem hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Deprem de neler yapmalıyız? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberinde…

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Jeoloji Uzmanından Çarpıcı Açıklamalar!

Kayseri Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Mustafa Umut Özdemir ile 1-7 Mart Deprem Haftası’nda, deprem hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Jeoloji Uzmanından Çarpıcı Açıklamalar!

Kayseri Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Mustafa Umut Özdemir Türkiye yüzde 70-80’i deprem fayı zonları üzerinde dedi. Türkiye’nin büyük deprem üretebilecek üç fayı olduğunu söyleyen Özdemir, Kayseri’nin de Ecemiş fayından geçtiğini ve büyük deprem üretebilecek faylardan biri olduğunu ifade etti.

Kayseri’nin de riskli bölgelerde sayılmasına değinen Özdemir, teknolojik ilerleme ile Türkiye’nin her yerine sismik istasyon kurulduğunu söyledi. Bazı yerler aktif ve bazı yerler pasif olarak çıktı diyen Özdemir, yeni sistemle haritaların güncellendiğini söyledi.

Deprem anında halk olarak büyük bir panik yaşadığımızı söyleyen Özdemir, en büyük sıkıntının panik olduğunu açıkladı. Deprem sırasında güvenli alanlara sığınmanın hayati olduğunu belirten Özdemir, özellikle yatak odası, oturma odası ve mutfak gibi yerlerdeki güvenli alanları gözden geçirmenin önemine dikkat çekti. Deprem sırasında doğru davranışların da hayati olduğunu vurgulayan uzmanlar, masaların altına sığınılmasının önerilmediğini, bunun yerine mümkünse cenin pozisyonu alarak kanepe, baza yanında bir yere tutunmanın daha güvenli olduğunu belirtti. Depremlere karşı hazırlıklı olmak için deprem çantası bulundurmanın önemine değinen Özdemir, bu çantada enerji verici yiyecekler, su, el feneri, pil, termal örtü gibi temel malzemelerin bulunması gerektiğini söyleyerek ekledi; ‘Depremden sonra ne kadar süre dışarda kalacağınız belli olmuyor…’ dedi.

Son olarak, dünya genelinde yaşanan depremlerin doğal bir süreç olduğunu ve dünyanın kendi dengesini koruması için depremlerin yaşandığını ifade eden Özdemir, doğaya uyum içinde yaşamanın ve bilinçlenmenin önemine vurgu yaptı. Depremlere karşı hazırlıklı olmanın ve doğru davranışların can kayıplarını azaltacağını belirten Özdemir, toplumsal bilinçlenme ve eğitim faaliyetlerinin artırılmasının gerektiğini açıkladı.