Uyku apnesi nedir? – Tedavisi var mı?

İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nin uyku apnesi olanlar sürücü belgesi alamayacak haberlerinin gerçeği yansıtmadığını açıklaması üzerine Kayserili vatandaşlar uyku apnesini araştırmaya başladı. Uyku apnesi nedir? Uyku apnesi tedavisi nedir? Detaylar haberimizde…

Uyku apnesi nedir? – Tedavisi var mı?

İletişim Başkanlığı’nın ‘Uyku apnesi rahatsızlığına sahip olanlar sürücü belgesi alamayacak’ haberlerinin gerçeği yansıtmadığını açıklaması üzerine gözler uyku apnesi sendromuna çevrildi. Kayserili vatandaşlar uyku apnesini araştırıyor.

Uyku apnesi, uyurken nefesinizin durmasına neden olan bir durum olurken bu rahatsızlık solunumun uyurken sürekli olarak durup başladığı ciddi bir uyku bozukluğudur. Uyku apnesi belirtileri arasında yüksek sesle horlamak ve gece uykusundan sonra yorgun hissetmek bulunuyor.  

Uyku apnesi nedir? – Tedavisi var mı?

Uyku apnesi türleri arasında Obstrüktif uyku apnesi, Santral uyku apnesi ve Mist uyku apnesi bulunuyor. Uyku apnesini aşırı kilo, kalın boyun çevresi, daralmış bir hava yolu, erkek olmak, yaşlı olmak, aile geçmişi, alkol ve sakinleştirici ilaçlar, sigara içmek, burun tıkanıklığı, Polikistik over sendromu, hormonal bozukluklar, geçirilmiş inme ve astım gibi kronik akciğer hastalıkları, Konjestif kalp yetmezliği, yüksek tansiyon ve tip 2 diyabet gibi durumlar artırabiliyor.

Uyku apnesi nasıl tedavi edilir?

Uyku apnesinin spesifik türüne ve ciddiyetine göre uyku apnesini tedavi etmek için birçok yaklaşım bulunuyor. Bunların hiçbiri bir tedavi olmasa da apne olaylarını önlemeye veya bunların ne sıklıkla meydana geldiğini veya ne kadar şiddetli olduğunu azaltmaya yardımcı olabilirler.

Birçok tedavi günlük (veya gecelik) rutininizin bir parçası olmalıdır. Bu, bu tedavileri kullandığınız sürece uyku apnesinin hayatınız üzerindeki etkilerini nihayetinde azaltabilir veya hatta ortadan kaldırabilir. Bu tedavilerden bazıları;

Konservatif (tıbbi olmayan) tedaviler

Pozitif hava yolu basıncı ve uyarlanabilir ventilasyon cihazları

Ağız aletleri (ağızlıklar)

Sinir uyarıcıları

Ameliyat

İlaçlar