Hatice Karaca

Kutlamaktan ziyade anlamak dileğiyle…

Hatice Karaca

ASRIN felaketi üzerinden tam 32 gün geçti. Bu felaketin üzerine kimsenin içinden özel gün benzeri herhangi bir kutlama yapmak gelmiyor. 
Ancak bugün Kadınlar Günü…
Kutlamaktan öte, anlamanız gereken kadınlar için birkaç söyleyeceklerim olacak.
Kadınlar Günü’nde kutlama gibi değil de kadınlar adına yazmak istedim. Çünkü Dünya Kadınlar Günü, Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanan her yıl 8 Mart'ta kutlanan uluslararası bir gündür. 
Türk kültüründe kadının yeri ve önemine değinmek istiyorum. 
Türklerde ailenin temelinin kadın olduğu, Türk kadınının ailesinde söz sahibi olduğu milattan önce de milattan sonra da bilinmektedir. Bir dönem Avrupa, Afrika ve Arabistan’daki kadınlar köle olarak satılırken, Türk kadını her zaman hür ve özgür olmuştur.
Ama günümüze gelecek olursak, birçok insan kadının değerini bilse de belli bir kesim kadını ikinci plana atıyor. ‘Sen kadınsın, istediğini yapamazsın, sen kadınsın istediğini giyemezsin, kadınsın kadın’ gibi...
Hâlâ erkek çocuğunu ön planda tutan aileler var maalesef. Buna örnek bile vermeyeceğim çünkü hemen hemen her insan şahit oluyordur bu durumlara.
Dediğimiz gibi, kadınlar özgürdür, cinsiyet ayrımcılığı yapan zihniyetlere inat ayaklarının üzerinde duran, çocuklarına hem annelik hem babalık yapan, sorumsuz eşlere rağmen yuvasına sahip çıkan, o adamın hem kahrını hem de derdini  çeken, vefakar ve cefakar tüm kadınların kadınlar günü kutlu olsun…
Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk ne güzel söylemiş:
"Kızlarımızın vatan ve milletin yüksek menfaatlerini savunup koruyabilecek kabiliyette yetiştirilmesi milli eğitimde esas tutulmalıdır. Ve kız çocuklarımıza entelektüel yetkinlik kazandırılması elzemdir. Türk kadınının esasen dehaya sahip olduğuna şüphe yoktur. Türk kadınları memleketin kaderini millet namına idare eden siyasi zümreye dâhil olmak arzusunu belirtmiştir. Dolayısıyla kadınlarımızı hiçbir vatandaşlık vazifesinden uzak tutamayız. Çünkü hakların tümü vazifelerden doğar."
Avrupa ülkesinden önce kadınlara seçme ve seçilme hakkını tanıyan da Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'tür. Her şeyi ön gören kadınlara seçme ve seçilme hakkını tanıyan Ata’m ruhun şad, mekânın cennet olsun.
Kutlamaktan ziyade kadınları anlamak dileğiyle…

Yazarın Diğer Yazıları