Hilal Açıkyürek

KAYSERİ'NİN SORUNLARI

Hilal Açıkyürek

Seçim bitti. Bütün adaylar seçimde halkın karşısına çıktı, basına çıktı. Kayseri’nin mevcut problemlerini dile getirdiler.

Seçilmeleri halinde uygulayacakları projeleri kamuoyuyla paylaştı.

Bu adayların dile getirdiği sorunların birçoğu gerçekten de parmak basılması gereken problemlerdi. Çünkü Kayseri son zamanlarda bazı noktalarda ihmal edildi. 

Özellikle Devlet yatırımlarından hak ettiği payı alamaması, öteden beri konuşulan önemli bir meseleydi. Ulaşım alanında yapılması gereken pek çok yatırımda gecikme yaşandı. Otoban, hızlı tren, lojistik köy kurulması gibi projeler uzun yıllardan beri konuşulan ama bir türlü hayata geçirilmeyen projelerdi.

Hızlı tren konusunda son dönemlerde bir hareketlenme oldu ancak halihazırda hızlı trene binebilmek için ya Sivas’a ya Yozgat’a gitmemiz gerekiyor. Bu projenin tamamlanması birkaç yılı daha bulacak gibi ve bir süre daha sistem bu şekilde devam edecek gibi görünüyor.

Kayseri -Ankara arası otoyol projesi de devamlı konuşulan bir mevzu. Otoyol Kırşehir’e kadar geldi ve kaldı. Buradan Kırşehir’e gidip otoyola girince bunun önemini daha iyi anlayabiliyoruz.
Kayseri’de tarım ve hayvancılıkla ilgili de ciddi manada eksiklikler söz konusu. Seçimlerden önce Kayseri’nin İPARD kapsamına alınması hayvancılığı biraz ileri noktaya taşıyacaktır. Tarımsal bazı destekler, sulama problemlerinin de giderilmesi noktasında daha fazla gayret gösterilmesi gerekiyor. 

Kayseri’de yeni organize sanayi bölgelerinin devreye alınması girişimleri var. Açıklamalara bakılırsa bir iki yıl içinde yeni OSB’ler hizmete girecek. Ancak Kayseri’de yatırımlık arsa fiyatlarının da çok yüksek olduğu söyleniyor.

Nevşehir, Kırşehir gibi yerler yatırım teşviği kapsamında yer alıyor. Hem arsa maliyetleri ucuz, hem enerji ucuz hem de altyapı bedelleri için teşvikler sağlanıyor. Bu nedenle son yıllarda Kayseri’de yatırım yapmak yerine Nevşehir ve Niğde’ye yönelen çok sayıda işadamının varlığından söz ediliyor.

Özetlemek gerekirse Kayseri’nin ekonomi, eğitim, sağlık, ulaşım alanıyla ilgili çözüme kavuşturulması gereken çok sayıda problemi var. Kayseri, bu seçimlerde Cumhur ittifakına 7 milletvekili verdi. Bu milletvekilleri de seçim sürecinde halka bazı konularda sözler verdiler. Elbette, bu sözlerin yerine getirilmesini bekleyeceğiz ve takipçisi olacağız. Ama sadece bizim değil vatandaşın da, özellikle de muhalefet milletvekillerinin de bu sözlerin takipçisi olması lazım.

İktidar milletvekilleri kadar muhalefet milletvekillerinin yapacağı siyaset de çok önemli. Hem kamuoyunu aydınlatma, kamuoyu baskısı oluşturma, yatırımların takip edilmesi gibi pek çok noktada itici güç olabilirler. Bundan önceki dönemlerde zayıf bir muhalefet profili izledik. Bundan sonra değişen bir şey olur mu bilemiyorum. Ama olması gereken siyaset tarzı çok zor.

Yazarın Diğer Yazıları